Wonen zoals u dat wilt
Als mantelzorger staat u er niet alleen voor. Er zijn verschillende manieren om uw zorgen te delen en advies te krijgen. Het Meedenktraject van MantelzorgNL is hier een voorbeeld van. Tijdens telefoongesprekken krijgt u praktische adviezen, die u in uw eigen situatie kunt toepassen.
Als mantelzorger kunt u altijd terecht bij de Mantelzorglijn. Dat is een telefonische hulplijn van MantelzorgNL, de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een familielid, vriend of buur. Medewerkers van de Mantelzorglijn helpen u met uiteenlopende vragen en problemen. Hoe regel ik hulp? Welke kosten worden vergoed? Welke verlofregelingen zijn er om mantelzorg en werk te combineren?
Maar soms heeft u meer nodig dan een antwoord op een vraag. Als u behoefte heeft aan iemand die echt op uw situatie kan ingaan, kunt u gebruik maken van het Meedenktraject.
Bij het Meedenktraject krijgt u tijdelijk begeleiding van de mensen van MantelzorgNL tijdens een aantal telefoongesprekken. Het begint met een intakegesprek. In dat eerste gesprek vertelt u wat u meemaakt en tegen wat voor problemen u aanloopt. Heeft u het gevoel dat u overbelast raakt? Vraagt u zich af wie uw zorgtaken kan overnemen als u plotseling uitvalt? Na de intake wordt in vervolggesprekken samen met u naar oplossingen gezocht. Gemiddeld voert u twee tot vijf gesprekken.
Het Meedenktraject is voor iedereen die mantelzorg geeft. Dat wil zeggen dat u langdurig en onbetaald zorgt voor een partner, familielid, vriend of bekende.
U kunt zich aanmelden voor het Meedenktraject via de Mantelzorglijn. Daarna neemt een mantelzorgcoach van de Mantelzorglijn contact met u op om een afspraak te maken voor een intakegesprek.
U kunt uw verhaal kwijt aan iemand die naar u luistert en die begrijpt welke problemen u als mantelzorger kunt tegenkomen. De coach die u begeleidt is goed op de hoogte van alles waar u mee te maken krijgt als mantelzorger. U krijgt dus een deskundig antwoord op vragen. De coach kan niet alle problemen voor u oplossen, maar kan u wel doorverwijzen, bijvoorbeeld naar een organisatie bij u in de buurt die u verder kan helpen.
Het Meedenktraject is bedoeld voor een korte periode. Heeft u voor langere tijd ondersteuning nodig, dan bekijkt de coach samen met u waar u het best terecht kunt voor extra hulp.
Het Meedenktraject is gratis om mantelzorgers beter te kunnen ondersteunen.
Alles over het Meedenktraject vindt u op MantelzorgNL.
Wilt u graag praten met iemand in uw eigen omgeving? In veel gemeenten bestaat hiervoor een Steunpunt Mantelzorg. U kunt bijvoorbeeld praten met een mantelzorgconsulent of uw zorgen delen in een groep met andere mantelzorgers.