Heeft u thuis ’s nachts zorg nodig? Dit is er mogelijk

Als u ’s nachts valt of als u hulp nodig heeft bij het innemen van uw medicijnen of wondverzorging, dan is het fijn als er iemand komt. Thuiszorgorganisaties geven alleen hulp die echt nodig is en niet kan wachten tot de volgende dag. U kunt ook particuliere thuiszorg inhuren. Dit zijn de mogelijkheden.

Ambulante nachtzorg

Nachtzorg is zorg die tussen 23.00 uur en 7.30 uur aan huis geleverd wordt. Nachtzorg is één van de moeilijkste vormen van zorg om te organiseren. In de meeste regio’s in Nederland hebben thuiszorgorganisaties samenwerkingsafspraken met elkaar gemaakt om nachtzorg mogelijk te maken. Het gaat dan om ambulante zorg. Dat is bijvoorbeeld hulp bij noodgevallen (als u op uw alarmknop heeft gedrukt) en ondersteuning bij medische handelingen.

Kunt u niet zelfstandig naar de wc, dan kunnen incontinentiematerialen u mogelijk helpen.  De meeste thuiszorgorganisaties komen niet langs in de nacht om te helpen om naar de wc te gaan. De wijkverpleegkundige kan u over de juiste hulpmiddelen adviseren.

Nachtzorg in terminale fase

Als u in de laatste fase van uw leven bent en palliatieve nachtzorg nodig heeft, dan kunt u dat via een thuiszorgorganisatie regelen. De huisarts en uw thuiszorgorganisatie kijken samen hoe de nachtzorg gegeven kan worden. De meeste zorgorganisaties doen zelf geen waakdiensten en schakelen daarvoor andere speciaal opgeleide medewerkers in. Palliatieve nachtzorg is altijd aanvullend op uw eigen netwerk. Als uw vrienden en familieleden het niet redden om bij u te blijven, kunt u vragen om nachtzorg van de wijkverpleging, bijvoorbeeld voor een aantal keren in de week met een slaap- of waaknacht. Uw zorgverzekeraar vergoedt de kosten van de wijkverpleging. Heeft u gedurende langere tijd nachtzorg nodig, dan wordt opname in een hospice overwogen.

Soms kan een speciaal daarvoor opgeleide vrijwilliger een aantal uren per nacht de waakzorg op zich nemen. U leest hierover meer op de website www.vptz.nl (Vrijwilligers Palliatief Terminale Zorg).

Particuliere nachtzorg

U kunt ook nachtzorg aanvragen bij een particuliere thuiszorgorganisatie. Via deze organisaties kunt u twee soorten nachtzorg krijgen, intensieve en lichte nachtzorg. De kosten voor intensieve nachtzorg en lichte nachtzorg betaalt u meestal zelf of via een persoonsgebonden budget (pgb). Op de websites van particuliere aanbieders vindt u de tarieven. Op www.zusterjansen.nl bijvoorbeeld, staat een tarief van 220 euro per nacht, oplopend naar 310 euro per nacht. 

Waakzorg (intensieve nachtzorg)

Bij intensieve nachtzorg of waakzorg blijft de zorgverlener de hele nacht wakker. Dat kan nodig zijn als u ernstig ziek bent en dag en nacht verpleging en aandacht nodig heeft. Hij of zij helpt u ook bij het naar de wc gaan of als u onrustig bent. Ook bij mensen met dementie die erg onrustig zijn of in paniek raken, is soms intensieve nachtzorg nodig. Vraag het Wmo-loket in uw gemeente naar organisaties bij u in de buurt die deze zorg aanbieden

Slaapzorg (lichte nachtzorg)

Bij lichte nachtzorg of slaapzorg blijft de zorgverlener ’s nachts bij u in huis en slaapt daar zelf ook. Als u ondersteuning nodig heeft, krijgt u deze direct, in principe maximaal drie keer per nacht.