Hoe bereidt u zich voor op een bezoek aan de dokter?

Een bezoek aan de huisarts of specialist duurt vaak maar even. Daardoor kan het gebeuren dat u na afloop van het gesprek nog vragen heeft. Met een goede voorbereiding kunt u dit voorkomen. Waar moet u op letten?

Klachten en vragen opschrijven

Zet uw klachten vooraf op een rij en probeer ze zo goed mogelijk te omschrijven. Beantwoord voor uzelf alvast de vragen die de arts waarschijnlijk gaat stellen.
  • Wat voelt u precies en waar?
  • Hoelang heeft u er al last van?
  • Hoe is het begonnen?
  • Wat denkt u zelf dat het is?

Zelf informatie zoeken

Het kan helpen om zelf informatie te zoeken op internet, bijvoorbeeld op Thuisarts.nl. Daarmee kunt u alvast iets te weten komen over de oorzaak van uw klachten en over een mogelijke behandeling. De arts hoeft dan minder uit te leggen en u kunt vragen stellen waar u anders misschien niet aan denkt. Sommige mensen worden onzeker als ze op internet informatie over ziektes zoeken. Heeft u daar ook last van? Sla deze tip dan gewoon over.

Verschillende klachten

Wilt u nog een aantal andere dingen met uw huisarts bespreken? Maak daar dan ook een lijstje van. Noteer alle vragen die bij u opkomen. Misschien is het zoveel, dat een standaard consult van 10 minuten te kort is. U kunt dan vragen om een consult van 20 minuten.

Verwachtingen

Wat verwacht u van uw huisarts? Dat is een vraag die een dokter vaak aan de patiënt stelt en die u zichzelf van te voren kunt stellen. Gaat u naar de dokter omdat u een doorverwijzing naar een specialist wilt? Wilt u weten hoe u zelf uw klacht kunt behandelen? Wilt u advies en informatie over verschillende behandelingen en daar zelf uit kiezen? Of wilt u juist dat de arts duidelijk zegt wat u moet doen en laten? Als u alleen uw klacht noemt, zal een arts u onderzoeken en aangeven of een behandeling nodig is.

Eerlijk en realistisch

Wees tijdens het gesprek altijd eerlijk. Overdrijf uw klachten niet, maar maak ze ook niet kleiner. De huisarts is opgeleid om aan de hand van uw klachten een duidelijk beeld te krijgen en daar een medisch advies over te geven. Begrijpt u niet meteen wat de arts u uitlegt, zeg dan wat u niet snapt. Vraag om een herhaling of een uitleg in andere woorden. Ook voor de arts is het belangrijk dat u hem of haar begrijpt.

Geef informatie

Maak een lijstje van de medicijnen die u gebruikt. Noem niet alleen de medicijnen die u op recept gebruikt, maar ook de zelfzorgmiddelen van de drogist. Het is verstandig om zelf aan te geven of u allergisch bent voor bepaalde medicijnen of stoffen, of er erfelijke ziekten in uw familie zijn en of u pas nog in het buitenland bent geweest.

Neem iemand mee

Heeft u veel vragen en veel te bespreken? Dan is het verstandig om iemand mee te nemen die u vertrouwt. Hij of zij luistert mee en kan de informatie opschrijven. Ook is het fijn om na afloop samen te kunnen bespreken wat de arts u heeft verteld. Zo haalt u meer uit het consult dan wanneer u er alleen naartoe gaat.

Vraag meer informatie

Heeft u meer vragen dan de arts in het consult kan beantwoorden? Vraag dan of u die informatie ergens anders kunt vinden. De arts kan bijvoorbeeld een informatiefolder meegeven over bepaalde onderwerpen. Ook kunt u veel informatie vinden op de website Thuisarts.nl.

Digitaal

Een goede voorbereiding is niet alleen belangrijk voor een consult in de spreekkamer, maar ook voor een videoconsult of e-consult. Een videoconsult is wat afstandelijker en voelt misschien minder vertrouwd. Juist dan is het belangrijk om u goed voor te bereiden met lijstjes en vragen. Dat geldt ook voor een e-consult, waarbij u uw vragen intypt en verstuurt via internet. Als u duidelijk in uw bericht vermeldt wat uw klachten en vragen zijn, kan de arts daarop reageren en als dat nodig is beslissen om u persoonlijk te zien.