Hoe bereidt u zich voor op een operatie?

Moet u een operatie ondergaan? Een goede voorbereiding helpt om deze periode zo goed mogelijk door te komen. Dat begint met het kiezen van het juiste ziekenhuis voor de ingreep en eindigt met het regelen van goede zorg na uw ontslag. We zetten de belangrijkste punten op een rij.

1. Kies het meest geschikte ziekenhuis

Er zijn veel verschillen tussen ziekenhuizen. Een goed ziekenhuis is niet altijd het beste ziekenhuis voor iedere ingreep. Aan een knie kunt u misschien sneller en beter geholpen worden in een kleine, gespecialiseerde kliniek. En voor een ingewikkelde operatie is een ziekenhuis dat daar veel ervaring mee heeft een logische keuze. Of u kiest voor een ziekenhuis dichtbij, zodat uw partner of familieleden makkelijk op bezoek kunnen komen. Welke keuze u ook maakt, zorg dat u weet welke mogelijkheden er zijn. U kunt ziekenhuizen vergelijken op Zorgkaartnederland.nl en op Kiesbeter.nl. Op deze websites kunt u bijvoorbeeld ervaringen van andere patiënten lezen.

2. Controleer de zorgverzekering

Heeft u een ziekenhuis of behandelcentrum op het oog? Controleer dan of deze een contract heeft met uw zorgverzekeraar. Zo niet, dan bestaat er een kans dat u de behandeling niet vergoed krijgt of moet bijbetalen voor de zorg. Controleer ook welke vergoedingen uw zorgverzekering heeft voor de nazorg.

3. Werk aan uw conditie

Zorg ervoor dat u in goede conditie bent, voordat u moet worden geopereerd. Rustig aan doen zodat u goed uitgerust aan de grote dag kunt beginnen, is niet de beste voorbereiding op een operatie. Met een goede conditie heeft u minder kans op problemen en herstelt u sneller. Het is dus goed om vooraf aan uw conditie te werken. Als u lang in bed moet liggen na de operatie, kan uw spierkracht snel minder worden. U kunt dit voorkomen door van te voren regelmatig te bewegen. Met simpele oefeningen die u thuis doet, kunt u al veel bereiken. Bijvoorbeeld door een aantal keren uit een stoel op te staan, het liefst met een paar gewichtjes in de vorm van een pak suiker of rijst. Of loop wat vaker een trap op- en af en maak iedere dag een wandeling. Gras maaien, op de fiets boodschappen doen, de boodschappen naar boven dragen. Het helpt allemaal.

4. Zorg voor ontspanning

Bereid u ook geestelijk voor op een operatie. Zoek ontspanning en afleiding, zeker als u de operatie spannend vindt of er bang voor bent. Kijk televisie, lees een boek, los een kruiswoordpuzzel op, doe iets wat u leuk vindt. Luisteren naar muziek kan ook goed werken tegen angst. Andere mogelijkheden zijn massage, yoga of mindfulness.

5. Informeer uw netwerk

Laat uw familie, vrienden en kennissen weten dat u een operatie moet ondergaan. Mensen vinden het vaak fijn betrokken te worden en iets te kunnen betekenen. U kunt in overleg misschien al afspreken wie er wanneer op bezoek komt of een boodschap voor u doet.

6. Denk na over nazorg

Na de operatie heeft u waarschijnlijk tijd nodig om te revalideren of verder te herstellen. Het is fijn als dat thuis kan, misschien met thuiszorg vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning of verpleegkundige zorg vanuit de zorgverzekering. En misschien heeft u ook begeleiding nodig van een fysiotherapeut of moet u krukken of andere hulpmiddelen huren. Als u thuis kunt herstellen, kunt u veel gemak hebben van een boodschappendienst. Veel supermarkten hebben hun eigen bezorgers. Maar misschien moet u wel eerst naar een revalidatiecentrum. Als u zorg nodig heeft na een operatie, kunt u misschien naar een zorghotel. Vraag aan uw arts wat u te wachten staat, zodat u daar alvast over na kunt denken.