Hoe goed is uw gehoor?

Bij bijna alle ouderen gaat vroeg of laat het gehoor achteruit. Dit wordt vooral vervelend als u gesprekken niet goed meer kunt volgen. Een goed hoortoestel lost deze problemen op.

Veel mensen merken  na hun vijftigste dat hun gehoor achteruit gaat. Vooral hoge tonen horen ze minder goed. Een 40-jarige hoort gemiddeld 14 kHz, een 80-jarige gemiddeld nog maar 7 kHz. U kunt het online testen op Hoe hoog kom jij? Wat u bij een afnemend gehoor zult merken, is dat het u steeds meer moeite kost om gesprekken te volgen. U hoort mensen die zacht spreken niet goed meer. Door problemen met de hoge tonen vallen medeklinkers weg. Ook krijgt u meer moeite gesprekken te volgen als er achtergrondgeluid is. Dat laatste kunt u testen met bijvoorbeeld deze hoorfitheidmeter.

Eenzaamheid

Minder goed horen kan lastig zijn. U bent te laat bij de telefoon, of moet uw televisie steeds harder zetten. Maar het kan ook onveilig zijn, omdat u bijvoorbeeld minder hoort in het verkeer. Uit onderzoek is gebleken dat slecht horen mensen eenzaam kan maken. Het contact met vrienden heeft eronder te lijden en soms legt het ook flinke druk op de relatie met de partner.

Hoortoestel

Als u problemen heeft met horen, is een hoortoestel de oplossing. Er zijn veel soorten op de markt die goed werken en nauwelijks zichtbaar zijn. Ze verschillen bijvoorbeeld in hoe ze werken en hoe ze worden gedragen. Er zijn apparaten die u in het oor draagt, achter het oor of diep in de gehoorgang. Wat het beste hoortoestel is, hangt af van uw persoonlijke situatie en uw wensen. Een deskundig audicien kan u testen en op basis daarvan advies geven. 

Wat kost het?

Een hoortoestel kan een paar honderd euro maar ook meer dan duizend euro kosten. U komt voor vergoeding in aanmerking als u een gehoorverlies heeft van minimaal 35 decibel. Een hoortoestel wordt vanuit de basisverzekering vergoed, maar er geldt een wettelijke eigen bijdrage van 25 procent. Bij een hoortoestel van 500 euro betaalt u dus 125 euro zelf. Het bedrag dat u wel vergoed krijgt valt onder het eigen risico. Had u verder nog geen zorgkosten en is uw eigen risico 385 euro, dan krijgt u van de 500 euro uiteindelijk 0 euro vergoed. Met een aanvullende verzekering kan het zijn dat u minder betaalt. Lees meer over vergoedingen op Gehoortest.nl of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Tip: Soms hebben audiciens aantrekkelijk kortingsacties. Handig om dit in de gaten te houden.