Wonen zoals u dat wilt
Ouderen met geheugenproblemen of hersenletsel hebben een grotere kans om te vallen dan anderen. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met dementie. Als mantelzorger kunt u helpen de kans op een val zo klein mogelijk te maken.
Ouderen met dementie vallen twee keer zo vaak als leeftijdgenoten zonder dementie. Dat komt omdat ze gevaarlijke situaties niet goed meer herkennen. Ze bewegen minder soepel. Ook kost het meer moeite om het evenwicht te bewaren. Bent u mantelzorger van iemand met dementie? Kijk wat u kunt doen om te voorkomen dat uw naaste valt.
Sommige medicijnen maken slaperig of duizelig. Of ze zorgen ervoor dat iemand trager reageert. Gebruikt uw naaste medicijnen? Kijk dan in de bijsluiter of er zulke bijwerkingen zijn, of vraag het uw arts of apotheker.
Iemand die goed ziet, struikelt minder snel én heeft een beter evenwicht. Het is daarom belangrijk dat de ogen van uw naaste ieder jaar worden gecontroleerd. Voor zo’n controle kunt u terecht bij de oogarts. Daarvoor is een verwijzing van de huisarts nodig. U kunt ook naar een optometrist gaan. Dat is iemand die de ogen medisch onderzoekt. Daarvoor heeft u geen verwijzing nodig. Veel brillenwinkels hebben een optometrist in dienst.
Uw naaste kan hulpmiddelen gebruiken om vallen te voorkomen, zoals een rollator, een wandelstok, een looprek of een trippelstoel. Met een trippelstoel kan uw naaste zittend door het huis bewegen. Met de voeten ‘trippelt’ hij of zij naar de juiste plek.
Op Hulpmiddelenwijzer.nl staat waar u deze hulpmiddelen kunt kopen en wat ze kosten. Vraag bij uw zorgverzekeraar naar vergoedingen.
Sterke spieren zijn belangrijk om stevig te kunnen staan en de kans op vallen te verkleinen. U kunt uw naaste helpen om in beweging te blijven. Doe bijvoorbeeld samen klusjes in huis of de tuin. Haal samen boodschappen of maak een ommetje.
Schoenen en pantoffels moeten stevig om de voet zitten. De kans op struikelen is dan kleiner. Stroeve zolen voorkomen dat uw naaste uitglijdt. Vraag advies in een schoenenwinkel.
Het is een goed idee om samen met uw naaste een rondje door het huis te lopen. Zo wordt snel duidelijk waar hij of zij zou kunnen vallen.
De trap kan een lastige hindernis zijn voor iemand met dementie. Zorg dat de trap veilig is.
Veel ongelukken gebeuren in de badkamer. Door het water wordt het daar snel glad.
Mensen met dementie slapen vaak slecht. Of ze dwalen in de nacht. Als uw naaste uit bed gaat, vergroot dat de kans op vallen.
Misschien weet u niet welke maatregelen precies nodig zijn. Vraag dan advies aan de huisarts, casemanager of wijkverpleegkundige van uw naaste.
Kunt u de aanpassingen niet allemaal zelf uitvoeren? In veel gemeenten zijn vrijwilligers die u hierbij kunnen helpen. Of schakel een klusdienst in. Soms draagt de gemeente bij in de kosten. Vraag naar de mogelijkheden bij het Wmo-loket van de gemeente.