Er zijn veel soorten rollators. Dat maakt het moeilijk om een keuze te maken. We zetten een paar vragen op een rijtje. U kunt ze voor uzelf beantwoorden. Zo vindt u de rollator die bij u past.
Wilt u twee, drie of vier wielen?
Een rollator met twee wielen is een kruising tussen een looprek en een rollator. Hij is vooral geschikt voor gebruik in huis, als u stap voor stap kunt lopen. Ook een rollator met drie wielen is bedoeld voor binnen. U kunt er makkelijk mee draaien. Nadeel is dat hij niet zo stabiel is. De meeste rollators hebben vier wielen. Vaak zijn ze inklapbaar, zodat u ze makkelijk mee kunt nemen.
Kiest u voor standaard, lichtgewicht of extra sterk?
Een standaard rollator is gemaakt van staal. Lekker stevig, maar ook zwaar: gemiddeld 11 kilo. Een lichtgewicht rollator is meestal van aluminium. Hij weegt zo’n 7 kilo en is makkelijker te tillen. Bijvoorbeeld om in de auto te zetten. Hij is vaak iets duurder dan de standaard rollator. De lichtste rollators zijn gemaakt van carbon of koolstofvezel. Ze wegen nog geen 6 kilo en zijn toch stabiel. Dit zijn ook de duurste modellen: vanaf 400 euro. Er zijn ook extra stevige rollators. Ideaal als u veel weegt, of erg groot bent. Een XXL-rollator heeft een brede zitting en kan meer dan 200 kilo dragen.
Gebruikt u de rollator binnen of buiten?
Sommige rollators zijn alleen geschikt voor gebruik in huis. Vaak zijn dit de rollators met drie wielen. Wilt u ook naar buiten met de rollator? Koop er dan een met vier wielen. Die kunt u zowel binnen als buiten gebruiken. Er zijn zelfs speciale reis-rollators. Ze zijn licht en heel klein op te vouwen. U kunt een reis-rollator meenemen in de auto, de trein of het vliegtuig.
Wilt u extra accessoires?
U kunt allerlei extra’s kopen voor uw rollator. Een dienblad is handig als u in huis kleine spullen wilt meenemen. Wilt u boodschappen doen? Kies voor een boodschappenmandje of boodschappentas. Als u een wandelstok gebruikt, kunt u hiervoor een speciale houder kopen. Informeer bij uw leverancier naar de mogelijkheden.
Zijn er bijzondere wensen?
Soms is een gewone rollator niet geschikt. Bijvoorbeeld als u maar één arm kunt gebruiken, of geen kracht heeft in een van uw handen. Er bestaan rollators met een rem aan één kant, die toch beide wielen blokkeert. Heeft u de ziekte van Parkinson? Er zijn speciale rollators met een gekleurde laserstraal bij de achterwielen. Die doorbreekt een moment van ‘bevriezing’. Er zijn ook rollators die dit bereiken met een pieptoon. Loopt u met een gebogen rug? Dan zijn extra armsteunen een goed idee. Uw polsen hoeven dan niet al het gewicht te dragen. Rollators met deze steunen heten vaak ‘walkers’. Als handvatten een probleem zijn, kunt u ze laten vervangen door een beugel.
Wilt u kopen of huren?
Rollators zitten niet meer in het basispakket van de zorgverzekering. Bij thuiszorgwinkels kunt u rollators huren. Dit kan per dag of per week, afhankelijk van de winkel. Reken op iets minder dan 2 euro per dag. Heeft u de rollator langer nodig dan zes weken? Dan is kopen meestal voordeliger. De prijzen van de rollators zijn heel verschillend: van 60 euro tot 900 euro. Als u dit niet zelf kunt betalen, komt u misschien in aanmerking voor bijzondere bijstand. Vraag hiernaar bij uw gemeente.