Hoe kunt u iemand met beginnende dementie thuis helpen?

Als iemand beginnende dementie heeft, is thuis wonen vaak nog goed mogelijk. Een gezonde partner kan in huis vaak nog veel opvangen. Helpt u iemand bij wie u niet in huis woont? Ook dat kan bij beginnende dementie. De tips in dit artikel helpen daarbij.

Heeft uw partner dementie en bent u zelf nog gezond? Dan kunt u zeker in het begin nog veel doen om te helpen. Het is goed voor uw partner om zo actief mogelijk te blijven. U kunt bijvoorbeeld samen boodschappen doen, samen koken en samen wandelen. Als u bij elkaar in huis woont, ziet u wat er nog goed gaat en waar uw partner hulp en toezicht bij nodig heeft. Zorgt u voor iemand met dementie en woont u niet bij hem of haar in huis? Dan is het lastiger om te bepalen waarmee u kunt helpen. Het is belangrijk om de volgende punten in de gaten te houden. Zorgt hij of zij nog goed voor zichzelf? Staan er restjes in de koelkast of op het aanrecht die niet meer houdbaar zijn? Zijn de wc en badkamer voldoende schoon? Hoopt het vuilnis zich niet op in de tuin of op het balkon?

Huis veilig maken

Kleine aanpassingen in huis kunnen het leven voor iemand met dementie veel makkelijker en veiliger maken. Zorg bijvoorbeeld voor een veilige looproute, zonder losliggende kleedjes en snoeren. Zorg dat er automatisch een lampje aangaat op de looproute van het bed naar het toilet. Kan iemand niet meer goed omgaan met een gasfornuis? Dan is maaltijden opwarmen met een magnetron misschien veiliger. Er zijn ook andere manieren om veiliger te koken, met of zonder gas. De Alzheimer Stichting geeft nog meer tips waarmee iemand met dementie veiliger kan wonen.

Bellen

Kunt u niet regelmatig op bezoek gaan, dan kunt u ook telefonisch helpen. Bel bijvoorbeeld altijd rond etenstijd. Dan kunt u uw naaste er meteen aan herinneren om te eten. Of bel ’s morgens vroeg, om uw naaste op gang te helpen bij het begin van de dag. Wordt de telefoon niet opgenomen? Het is begrijpelijk dat u zich dan zorgen maakt. In zo’n geval is het fijn als iemand die wel in de buurt woont even een kijkje kan gaan nemen. Probeer hierover iets af te spreken met buren of kennissen.

Hulp bij verdwalen

Bent u bezorgd dat iemand de weg niet meer kan vinden? Dan kan het helpen om een gps-horloge of een ander hulpmiddel bij dwalen aan te schaffen. Hiermee kunt u altijd zien waar hij of zij is. Ook is het mogelijk om een veilige zone in te stellen. Als de persoon buiten deze zone gaat, krijgt u daar een melding van. Het is ook een goed idee om hem of haar een kaartje mee te geven met uw telefoonnummer erop. Of stop kaartjes in de tas en de jaszak.

Samen zorgen met de app Myinlife

Mantelzorg geven aan iemand met dementie is makkelijker als u het samen met anderen kunt doen. Hiervoor kunt u de app Myinlife gebruiken. Iedereen die betrokken is bij de persoon met dementie, kan hierin aangeven welke hulp hij of zij wil geven en wanneer. Ook kunnen de mantelzorgers in de app hun ervaringen delen en leuke belevenissen plaatsen. De app heeft ook een agenda voor zorgafspraken en bevat veel informatie over omgaan met dementie.

Hulp inroepen

Of u nu wel of niet bij de persoon met dementie in huis woont, in beide gevallen kunt u hulp inroepen van een casemanager dementie. Deze kan u tips geven hoe u het beste kunt helpen. De zorgverzekering vergoedt de hulp van een casemanager dementie. Een mantelzorgmakelaar kan helpen met regelwerk, zoals een indicatie of persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen, formulieren invullen en uw administratie op orde krijgen. Een mantelzorgmakelaar kan vergoed worden door de gemeente of door uw aanvullende zorgverzekering. Vraag zo nodig huishoudelijke hulp aan via de gemeente. Of vraag thuiszorg aan die uw naaste kan helpen met douchen. Een ergotherapeut kan helpen bij het aanleren van nieuwe activiteiten. Passende dagbesteding kan iemand met dementie helpen om structuur in de dag te houden. Er zijn veel inspirerende dagbestedingen in heel het land. Daarbij gaat het vooral om gezelligheid en ontspanning. Bijkomend voordeel is dat u als mantelzorger even tijd heeft voor uzelf. Heeft u het gevoel dat het u teveel wordt om voor uw naaste te zorgen? Roep dan hulp van andere mantelzorgers in, zoals een zoon of dochter of de buren. Misschien kan iemand af en toe langskomen of de persoon met dementie meenemen voor een uitstapje.

Als het niet meer gaat

Vroeg of laat komt er een moment dat alleen thuis wonen met dementie niet meer gaat. Ook als hij of zij samenwoont met een partner, kan de zorg voor de dementerende partner toch te zwaar worden. Wat zijn signalen dat het niet meer gaat en dat een andere woonvorm nodig is? Als iemand met dementie vaak verdwaalt in de buurt, ’s nachts het huis uitgaat of de deur open laat staan, is het niet meer veilig om zonder toezicht te wonen. Dat is ook het geval als iemand slecht voor zichzelf zorgt en geen hulp van anderen accepteert. Ook als de mantelzorgers de zorg niet meer aankunnen, is dat een goede reden om 24-uurszorg te gaan regelen. Als uw relatie met uw naaste slechter wordt door de zorg of als uw gezondheid achteruitgaat, zijn dat signalen die u serieus moet nemen.