Hoe regel ik aangepast autorijden?

Ook met fysieke beperkingen kunt u blijven autorijden.

Als u een lichamelijke beperking heeft, kunt u uw auto aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan een schakeling op maat of een zwenkstoel. Een vergoeding voor zo'n aanpassing vraagt u aan bij de gemeente als het om privégebruik gaat. Of bij het UWV als u de auto nodig heeft voor uw werk. Check ook bij uw patiëntenvereniging of zij misschien een potje hebben. Een aangepaste auto huren of tweedehands kopen kan ook. Kijk voor meer informatie op Autoaanpassers.nl of Mobiliteitopmaat.nl.

Makkelijk in- en uitstappen

Als in- en uitstappen een opgave is, helpt een draaikussen. U gaat zijwaarts op de stoel zitten met uw benen buitenboord. Vervolgens draait u naar binnen. Het draaikussen werkt het beste op autostoelen met een vlakke zitting. Het is te koop in thuiszorgwinkels en op internet vanaf 20 euro. De standaard handgrepen in de auto zijn meestal niet zo stevig. Een specialist kan handgrepen monteren die uw volle gewicht kunnen dragen. Een doorlopende, stalen handgreep is ook een goed idee. Dan grijpt u nooit mis.

Rolstoel meenemen

aangepast autorijden

Heeft u een vaste passagier in een rolstoel? Ook daar is een slimme oplossing voor. Met een vernuftig systeem verandert de rolstoel in een bijrijdersstoel. De originele stoel moet uit de auto worden gehaald. Daarvoor in de plaats komt een draaibare basis. De zitting van een speciale rolstoel is daar makkelijk op en af te schuiven. Negentig graden draaien en de bijrijder zit in de auto alsof het een normale stoel is. Het onderstel van de rolstoel kan in de kofferbak. Heeft u niet genoeg kracht om het onderstel zelf te tillen? Een speciaal liftje biedt uitkomst. Een draaistoel past alleen in auto’s met een brede deuropening. Auto’s met vier portieren hebben vrijwel altijd een te kleine opening. De aanpassing kost gemiddeld 3000 euro.

Hulpmiddelen meenemen

Een opvouwbare rollator of een scootmobiel meenemen? Dat kan bijna altijd. Voorwaarde is uiteraard dat de auto groot genoeg is. Let wel op het maximum laadgewicht voor een personenauto. Dat is 200 kilo. Is uw hulpmiddel zwaarder, dan moet u uitwijken naar een bus. Voor zware hulpmiddelen is een lift nodig. Die kost ongeveer 1400 euro.