Hoe regel ik een gehandicaptenvoertuig?

Ook als u slecht ter been bent, kunt u op pad gaan. Met een scootmobiel, elektrische rolstoel of een gesloten gehandicaptenvoertuig als bijvoorbeeld de Canta of de elektrische Motion Mirage kunt u zelfstandig deelnemen aan het verkeer. Veel mensen gebruiken ook een brommobiel als gehandicaptenvoertuig.

Wat is een gehandicaptenvoertuig?

Een gehandicaptenvoertuig is een voertuig op drie of vier wielen, bedoeld voor mensen met een lichamelijke beperking.

Aan welke eisen moet een gehandicaptenvoertuig voldoen?

  • Een gehandicaptenvoertuig mag niet breder zijn dan 1,10 meter.
  • Het mag niet harder rijden dan 45 kilometer per uur.
  • Het hoeft geen kentekenplaat te hebben, maar wel een verzekeringsplaatje.
  • Er is geen rijbewijs voor nodig.
  • Bestuurders mogen naar eigen inzicht gebruik maken van de stoep, het fietspad of de rijbaan.

Scootmobiel

scootmobiel

Met de scootmobiel mag u op 30-kilometerwegen, 50-kilometerwegen, 60- en zelfs 80-kilometerwegen rijden, op het fietspad en op de stoep. Let op: Op de stoep bent u gelijkwaardig aan een voetganger en mag u maximaal 6 kilometer per uur rijden. Op het fietspad gelden dezelfde regels als voor fietsers en bromfietsers. Voor een scootmobiel is geen rijbewijs of bromfietscertificaat nodig. Een scootmobiel kost 600 euro (tweedehands) tot 4000 euro. Op de Vilans Hulpmiddelenwijzer vindt u alles over scootmobielen. Wilt u weten of een scootmobiel geschikt is voor u? En welke scootmobiel het beste bij u past? De keuzehulp van Vilans kan u hierbij helpen. Welke afstanden wilt u afleggen met uw scootmobiel? Wilt u de scootmobiel vervoeren in de auto? Hoe is het gesteld met uw balans?

Om scootmobielen onderling te vergelijken kunt u ook terecht op de websites van scootmobiel leveranciers. Die informatie is niet vrijblijvend, maar u kunt er zeker uw voordeel mee doen en er wijzer van worden. Wilt u liever rustig bladeren in een boek? Lees dan het boek 'RijWijzer met uw Scootmobiel' van Sdu Uitgevers.

Elektrische rolstoel

Voor de wet is de elektrische rolstoel een gehandicaptenvoertuig met motor, net als de scootmobiel. Ook met de elektrische rolstoel mag u op 30-kilometerwegen, 50-kilometerwegen, 60- en zelfs 80-kilometerwegen rijden, op het fietspad en op de stoep. Let op: Op de stoep bent u gelijkwaardig aan een voetganger, op het fietspad gelden dezelfde regels als voor fietsers en bromfietsers.

U koopt een elektrische rolstoel vanaf 1600 euro. Alle relevante informatie voor de aanschaf van een elektrische rolstoel vindt u in de Vilans Hulpmiddelenwijzer van de overheid.

Het gesloten gehandicaptenvoertuig

Een gehandicaptenvoertuig met een gesloten carosserie is een kleine auto waar hooguit twee personen in passen. Voorbeelden hiervan zijn de Canta, de Motion Mirage, de Amica of de Arola. De inzittenden hoeven geen gordel te dragen. Een gesloten gehandicaptenvoertuig mag op de rijbaan rijden (30-kilometer wegen, 50-kilometer wegen, 60-kilometer wegen en zelfs 80-kilometer wegen), de stoep of op het voetpad rijden, ook in wandelgebieden en winkelpromenades. De maximumsnelheid in deze wandelgebieden is 6 kilometer per uur. De bestuurder moet zich houden aan de verkeersregels voor voetgangers. U koopt een Canta vanaf 13.000 euro. Veel handige informatie vindt u op de website. De volledig elektrische Motion Mirage is verkrijgbaar vanaf ruim 7000 euro, exclusief BTW.

Brommobiel

Een brommobiel of microcar is meer dan een Canta, maar minder dan een auto. Het is geen gehandicaptenvoertuig, maar wordt wel door veel 60-plussers als zodanig gebruikt. De brommobiel ziet eruit als een kleine auto en is voorzien van een geel bromfietsplaatje en een sticker waarop de maximum snelheid staat: 45 kilometer per uur. Een brommobiel is breder dan een gehandicaptenvoertuig en mag daarom niet op de stoep, het voetpad, het fietspad of de fietsstrook. Wel mag u op 30-kilometerwegen, 50-kilometerwegen, 60- en zelfs 80-kilometerwegen rijden, Voor een brommobiel gelden dezelfde regels als voor personenauto's: een gordel dragen is bijvoorbeeld verplicht. En u heeft voor de brommobiel een geldig rijbewijs AM nodig. u een rijbewijs voor de categorie A (motorfiets), B (personenauto) of AM (bromfiets) heeft mag u ook met een brommobiel rijden. U heeft de categorie AM in principe automatisch op uw rijbewijsdocument bijgeschreven gekregen. De prijs van een microcar is over het algemeen 10.000 tot 15.000 euro.

Heeft u geen rijbewijs? Dan moet u een theorie- en een praktijkexamen afleggen. Het examen bestaat uit speciale handelingen op een afgesloten terrein. Meer informatie over het rij-examen staat op de website van het CBR.

Eigen bijdrage

Een elektrische rolstoel wordt vergoed vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning. Hiervoor kunt u een aanvraag indienen bij de gemeente. Nadat de aanvraag bij de gemeente in behandeling is genomen, voert een medewerker van de gemeente een indicatiegesprek met u. Op basis van de verzamelde informatie neemt de gemeente een beslissing. U ontvangt vervolgens een brief van de gemeente of u het hulpmiddel krijgt toegekend.

Zie ook:
Informatie over wettelijke eisen voor gehandicaptenvoertuigen staat op de website van Vilans.