Hoe regel ik een particulier verpleeghuis?

Voor een particulier verpleeghuis heeft u niet altijd een indicatie nodig. U kunt er altijd terecht, eventueel samen met uw echtgenoot of echtgenote. De kosten voor wonen en zorg betaalt u zelf.

Particuliere verpleeghuizen - ook wel particuliere woonzorgcentra genoemd - vindt u in heel Nederland. Vaak zijn het prachtige landhuizen of kastelen, die zijn opgedeeld in appartementen. Op de website van Zorgkaart Nederland kunt u naar particuliere woonzorgcentra bij u in de buurt zoeken.

Particulier verpleeghuis

Particuliere verpleeghuizen zijn duurder dan reguliere verpleeghuizen. In een particulier verpleeghuis wonen is beslist niet voor iedereen weggelegd. Denk aan een maandtarief van 3.500 euro á 6.000 euro. Het voordeel van particuliere verpleeghuizen is wel dat ze veel beter zijn ingericht op samenwonen van echtparen. Voor een particulier verpleeghuis is geen indicatie nodig. Deze verpleeghuizen vallen buiten de Wet voor langdurige zorg. De kosten voor wonen en zorg betaalt u zelf.

Voordelen

verpleeghuis

Particuliere verpleeghuizen hebben genoeg personeel en vaak ook hoogopgeleid personeel in dienst. U woont er met gelijkgestemden en u kunt er blijven wonen, ook als uw gezondheid verslechtert, of als dementie een rol gaat spelen. U profiteert van zorg- en dienstverlening op maat, ook 24-uurszorg is mogelijk. Een chef-kok bereidt de lunch en het diner en voor bezoeken buiten de deur – museum, toneelvoorstelling of concert – kan begeleiding geregeld worden.

Financiën

De zorg voor uw partner kan eventueel gedeeltelijk worden vergoed vanuit een persoonsgebonden budget (pgb). Een persoonsgebonden budget krijgt u op basis van een indicatie voor zorg. Bij de tehuizen weten ze precies wat de mogelijkheden zijn, vraag er gerust naar.

U betaalt in principe een basisbedrag voor de woonservicekosten zoals de huur, maaltijden, koffie en thee, de was, de huismeester, het schoonmaken van het appartement, het onderhoud aan huis en tuin, de verzekeringen. Extra kosten zijn voor bijvoorbeeld de extra maaltijden voor uw gasten, uitstapjes, abonnementskosten, et cetera.