Hoe regel ik een personenalarm?

Bent u bang om te vallen en niet meer overeind te kunnen komen? Of bent u weleens duizelig of benauwd? Voelt u zich niet altijd meer veilig in huis? Met een personenalarm kunt u anderen alarmeren als er binnenshuis iets met u aan de hand is. Dat is een geruststellende gedachte, zowel voor uw familieleden als voor uzelf.

Personenalarmering werkt met een kleine zender, die u bij u draagt. De meest voorkomende vorm van een personenalarm is de welbekende rode alarmknop aan een ketting. Maar er zijn ook andere versies beschikbaar: een clip aan uw broekriem, een horloge of een armband. Niet alle personenalarmen zijn waterdicht, dus dat betekent dan u niet met uw alarm kunt douchen. Controleer dat vooraf!

Telefoonlijn

Het personenalarm is een knop waarmee u hulp kunt inroepen. Het apparaat is in de meeste gevallen gekoppeld aan uw vaste telefoonlijn. De vaste telefoonlijn werkt dan als een basisstation. Deze alarmering gebruikt u alleen in en om het huis, meestal met een bereik van zo'n 30 meter. Dus bijvoorbeeld tot de tweede verdieping in huis en tot enkele meters in uw tuin. U heeft dus niets aan het alarm als u boodschappen gaat doen. Er zijn sinds kort ook steeds meer mobiele vormen van persoonsalarmering beschikbaar. Dit zijn apparaatjes die u altijd mee kunt nemen, waarmee u dus ook buiten bereik heeft. Zo'n alarm heeft geen basisstation meer nodig.

Hulp inschakelen

personenalarm

U kunt zelf kiezen waar uw oproep terecht komt. Bij iemand uit uw netwerk bijvoorbeeld, zoals een van de kinderen, een ander familielid, de buren of een thuiszorgorganisatie. Als de eerste persoon niet aanwezig is, schakelt het systeem automatisch door naar een tweede persoon, of naar de thuiszorgorganisatie. Het kan ook zijn, dat uw oproep direct bij uw thuiszorgorganisatie terecht komt, al dan niet via een centrale meldkamer. Een medewerker neemt dan contact met u op, om te horen wat er aan de hand is.

Luisteren en spreken

Hoe neemt iemand contact met u op? In uw huis worden meerdere ontvangers opgehangen. Bijvoorbeeld in de meterkast, maar ook op verschillende verdiepingen, in verschillende kamers. Dankzij al die ontvangers, bent u te horen. En kunt u ook naar degene luisteren die u gebeld heeft omdat u hulp nodig had. Bij andere systemen praat en luistert u via het apparaat dat u bij u draagt. Door op een knop te drukken, kan degene bij wie u om hulp vraagt met u spreken en naar u luisteren.

Mobiele alarmering

Bij de nieuwste, mobiele systemen, kunt u altijd en overal luisteren en spreken; ook buiten dus. Dat is wel zo fijn, want ook als u buiten aan het wandelen of fietsen bent, kunt u opeens in de problemen komen. Dan geeft het een veilig gevoel dat u met één druk de knop hulp kunt inroepen en dat u direct in contact komt met een familielid of vriend, of een alarmcentrale. Dat kan bijvoorbeeld met de horloges van Wuzzi Alert.

Automatisch alarm

Veel personenalarmen slaan in bepaalde situaties zelf alarm. Bijvoorbeeld als u bent gevallen. Het apparaat registreert uw val en schakelt hulp in. Maar ook als u langere tijd niet heeft bewogen, kan het alarm afgaan.

Huren of kopen?

Personenalarmering kunt u kopen of huren. Sommige aanbieders bieden personenalarmering via een huurcontract aan dat u maandelijks kunt opzeggen. U betaalt dan in verhouding wel wat meer, maar u kunt het contract stoppen als u het alarm niet meer nodig heeft. Er zijn ook mogelijkheden met een jaarcontract of tweejaarcontract.

De prijzen lopen enorm uiteen, net als de mogelijkheden. De ene aanbieder rekent een eenmalig bedrag van €80 en een maandtarief van rond de €20. De ander rekent eenmalig niets, en een maandtarief van zo'n €30 per maand. U vindt een overzicht van aanbieders en prijzen en de service die ze bieden op de website van Alleszelf.nl.

De vergoeding van een personenalarm

Sommige zorgverzekeraars vergoeden een deel van de kosten van de personenalarmering. Die vergoeding bestaat meestal uit betaling van de aansluitkosten en een vergoeding van een deel van de maandelijkse kosten. Van belang is dan wel, dat u het alarm om gezondheidsredenen nodig heeft. Uw zorgverzekeraar beoordeelt dat. Per zorgverzekeraar vindt u informatie over de vergoeding en voorwaarden. Het kan zijn, dat uw zorgverzekeraar zelf een aanbieder kiest.

U kunt ook bij het Wmo-loket van uw gemeente aankloppen voor een tegemoetkoming van de kosten. Iedere gemeente hanteert hier haar eigen regels voor. En ook voor gemeenten geldt, dat ze eventueel samenwerken met bekende, vaste aanbieders.