Hoe regel ik een warme maaltijd (als koken niet meer lukt)?

Is zelf koken lastig? Er zijn genoeg manieren om op een simpele manier toch een gezonde maaltijd te bereiden. En als zelf koken een brug te ver is, zijn er tal van mogelijkheden om gezonde en voedzame kant-en-klaar maaltijden te regelen.

Makkelijk koken is tegenwoordig niet zo ingewikkeld. Zorg dat u een basisvoorraad met eten in kleine porties in huis heeft. Kleine blikjes groenten zijn erg handig, zoals rode kool, bietjes, spinazie en kapucijners. Ook rijstbuiltjes zijn er in kleine hoeveelheden. De vriezer is heel geschikt voor groenten in deelblokjes (spinazie, rode kool, erwtjes) en vis. De supermarkt verkoopt allerlei producten die snel klaar zijn. Denk aan gekruid vlees, schoongemaakte groenten en geschilde aardappelen. U vindt deze producten in het koelvak. In het zuivelschap staan volop eenpersoonstoetjes, zoals vruchtenkwark, rijstdesserts of vla. Kleine pakjes houdbare melk of vruchtensappen zijn prima dorstlessers.

Kant-en-klaar

De meeste supermarkten verkopen koelverse maaltijden en diepvriesmaaltijden. Er is volop variatie: van Hollandse pot tot wereldse gerechten. De meeste koelverse maaltijden zijn een paar dagen houdbaar. U kunt ze opwarmen in de magnetron. Diepvriesmaaltijden zijn nog langer houdbaar. Het is wel belangrijk om kritisch te kiezen. De meeste kant-en-klaar maaltijden zijn nogal zout en bevatten weinig groenten. Bijna alle supermarkten bezorgen tegenwoordig aan huis. Ook daarvan kunt u profiteren. Vraag ernaar bij uw eigen supermarkt, zij kunnen u beslist verder helpen.

Eet smakelijk!

Buurtsupermarkt SPAR heeft een maaltijdservice voor ouderen: Eet smakelijk! De maaltijden zijn samengesteld volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Ze zijn los verkrijgbaar, of in een maaltijdbox. Daarin zitten vijf maaltijden. U kunt kiezen tussen vlees, vis en vegetarisch. Ook met diëten is rekening gehouden. Er zijn maaltijden zonder lactose en gluten, en zoutarme gerechten. Heeft u slikproblemen? Dan kunt u kiezen voor gemalen voeding. U kunt de maaltijden bestellen in de winkel of online. Eet Smakelijk! bezorgt ook bij u thuis. Op de website staat een folder met alle maaltijden.

Mantelmaaltijd

mantelmaaltijd

Een mantelmaaltijd is een maaltijd die uw mantelzorger klaarmaakt en bij u aflevert. De ideale mantelmaaltijd is makkelijk mee te nemen en geschikt om op te warmen. Heeft u een vriezer? Dan kunt u de maaltijd in kleine porties invriezen. Goede voorbeelden van mantelmaaltijden zijn stoofschotels, zoals hachee en goulash. Ook bolognesesaus, erwtensoep, kapucijnerschotel en stamppot zijn ideaal. In de zomer zijn koude schotels een goed idee, zoals een huzarensalade of zalmschotel. Gezond en lekker.

Buurtkok

Bent u nog (redelijk) mobiel? Probeer dan eens een maaltijd van buurtgenoten, via Thuisafgehaald. Meer dan 12.500 thuiskoks hebben zich hierbij aangesloten. Het eten wordt met liefde bereid en is supervers. U kunt de maaltijd afhalen bij de kok thuis, maar u kunt de maaltijd ook thuis laten bezorgen.

Maaltijd-service

In bijna iedere gemeente kunt u maaltijden laten bezorgen via een maaltijdservice. Wie de uitvoering verzorgt, verschilt per gemeente. Het kan gaan om een zorginstelling, een commercieel bedrijf of een gemeentelijke dienst. U kunt hierover informatie vragen bij uw huisarts, de thuishulp, het zorgloket of de afdeling Welzijn van de gemeente.

Luxe maaltijd

Bent u echt dol op lekker eten? Misschien is er in uw gemeente een traiteur of luxe groentewinkel die maaltijden bereidt en bezorgt. Prima voor de variatie, maar wel prijziger dan maaltijden via de maaltijdservice van de gemeente.