Hoe regel ik gemak in de keuken?

Met een paar eenvoudige maatregelen kost het koken minder inspanning.

Zittend werken

U kunt veel keukenklusjes zittend doen. Zet een in hoogte verstelbare stoel op wieltjes in de keuken, of ga aan de keukentafel zitten. Als u een onderkastje kunt missen, kunt u uw benen onder het aanrecht steken. Dan kan de stoel dichtbij het werkblad staan. Een keuken met een verlaagd fornuis is helemaal perfect. Lukt dat niet, neem dan lage pannen. Dat roert ­makkelijker.

Fornuis

Een inductiefornuis is makkelijker dan een gasfornuis. U kunt de pannen gewoon van de warmtebron afschuiven en hoeft minder te tillen. Pannen van aluminium zijn lichter van gewicht dan pannen van ander materiaal. Dat scheelt kracht.

Voorgesneden ingrediënten

koken, bakken, kleinkind

Koop voorgesneden groenten, geschilde aardappelen en voorgesneden vlees (bijvoorbeeld kipfilet in blokjes). Dat scheelt veel werk. Pas wel op met kant-en-klare sauzen uit pot of pakjes. Deze zijn meestal duur en bevatten veel zout en andere toevoegingen. Een tomatensaus is makkelijk zelf te maken van tomatenblokjes uit blik en kruiden.

Als u voor twee dagen kookt, heeft u één dag met weinig werk. Gerechten met rijst zijn hiervoor heel geschikt, net als gehaktballen en stoofvlees.

Keukenblok aanpassen

Bij een aanpasbaar keukenblok zijn het aanrechtblad en de keukenkastjes in hoogte verstelbaar. Er zijn geen onderkasten, zodat u makkelijk met een (rol)stoel onder het aanrecht kunt schuiven. Zie verstelbarekeuken.nl 

Meer hulpmiddelen

Voor meer informatie over hulpmiddelen kunt u terecht op diverse websites:

www.hulpmiddelwereld.nl

www.thuiszorgwinkel.nl