Beter en veiliger lopen kan met een wandelstok, rollator of een looprek. Deze hulpmiddelen betaalt u zelf. Sommige verzekeraars geven korting bij een leverancier of bij de huur in de thuiszorgwinkel. Een wandelstok kost 10 euro tot 50 euro, een wandelrek met drie poten is er voor 25 euro tot 80 euro en krukken koopt u voor 20 euro tot 110 euro.
Een wandelstok
Wanneer u merkt, dat langer lopen moeite gaat kosten, is een wandelstok het overwegen waard. U zelf meteen merken, dat een stok het lopen aanzienlijk vergemakkelijkt. Wandelstokken zijn er letterlijk in alle soorten en maten. Er bestaan in lengte verstelbare stokken, opvouwbare stokken en exemplaren met verschillende handvatten. Er zijn zelfs wandelstokken met een uitklapbaar stoeltje, waarop u als gebruiker onderweg even kunt rusten. Maar het allerbelangrijkste is de juiste hoogte. De juiste stoklengte bepaalt u zo:
- Draag schoenen die u meestal aanhebt.
- Laat uw armen hangen, met licht gebogen ellebogen.
- Meet vanaf de bovenkant van uw pols tot aan de grond.
- Dit is de lengte van de wandelstok, inclusief handgreep.
Een wandelstok betaalt u zelf. Sommige verzekeraars geven korting bij een leverancier of bij de huur in de thuiszorgwinkel. Kijk dat na in uw verzekeringspolis. Een wandelstok kost 10 euro tot 59 euro.
Rollators

Er zijn veel soorten rollators. De kosten lopen daarom sterk uiteen: van €80 tot €900. Laat u informeren in een thuiszorgwinkel of door een fysiotherapeut. Nog twee tips: let op of de rollator inklapbaar is zodat hij in een auto past. Kijk ook of u makkelijk kunt remmen.
Sommige fysiotherapeuten organiseren rollatortrainingen. Vraag ernaar bij uw huisarts of zorgverzekeraar. Een rollator betaalt u zelf. Sommige verzekeraars geven korting bij een leverancier of bij de huur in de thuiszorgwinkel.
Rolstoel (handbewogen)
Als u tijdelijk een rolstoel nodig heeft, kunt u er een lenen via de zorgverzekeraar. Dat kan maximaal een half jaar. U betaalt daarvoor wel een vergoeding. Als u langere tijd een rolstoel nodig heeft, kunt u die aanvragen bij het Wmo-loket van de gemeente. Er is een medische indicatie nodig. Of de rolstoel geld kost, hangt af van uw inkomen. Sommige gemeenten bieden voor incidenteel gebruik gratis een rolstoel aan. Bijvoorbeeld voor een ommetje of voor een bezoek aan de markt.
Fiets op maat
Op een elektrische fiets kost het voortbewegen minder kracht. De prijs van dit soort fietsen varieert van ongeveer 1000 euro tot meer dan 2500 euro: fietsen.123.nl/e-bikes. Een aangepaste fiets of een driewielfiets is er voor mensen met een beperking. Een overzicht staat op de website van Vilans. Voor de aanschaf van een aangepaste fiets is financiële hulp mogelijk van de gemeente. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van uw inkomen.