Kunt u niet alles meer zelf, maar vindt u het vervelend om familie en vrienden steeds weer te vragen om u te helpen? Denk dan eens aan vrijwilligers. Vrijwilligers bieden ouderen vaak gratis of zeer voordelig allerlei diensten aan. Soms begeleiden zij mensen naar het ziekenhuis of de sportclub. Of zij helpen bij de administratie, de boodschappen of kleine klusjes in huis. Vraag bij uw gemeente welke vrijwilligersorganisaties er actief zijn. Misschien is er een ‘zorgcoöperatie’ in uw gemeente. Een zorgcoöperatie is een groep inwoners van een dorp of wijk die zelf hulp en zorg regelen. Het is een vereniging met leden die samen een bedrijf runnen. De leden zijn samen eigenaar van de coöperatie. Ze zijn ook samen verantwoordelijk voor het welzijn van de inwoners in het dorp of de wijk. Ook de kerk heeft vaak actieve vrijwilligers die zich graag voor de samenleving inzetten.
Handige websites
NLvoorelkaar is een online platform waar mensen elkaar kunnen vinden en helpen. U kunt er hulp vragen en hulp bieden. U vindt er eenvoudig een vrijwilliger, vrijwillige hulp of een maatje. Ook vindt u er veel tips over het vinden van de juiste vrijwilliger. U kunt zelf een oproep plaatsen of kijken welke vrijwilligers zich aanbieden en wat zij voor u kunnen betekenen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld zoeken op locatie. Als u een profiel aanmaakt, ontvangt u automatisch bericht via de mail als er een geschikte vrijwilliger voor u gevonden is.
Heeft u hulp nodig? Dan kunt u op de website een hulpvraag plaatsen. Dit mag van alles zijn. Een ritje naar het ziekenhuis, hulp bij het halen van de boodschappen, een hond uitlaten of een muur verven. Het stellen van een hulpvraag is gratis, de aangeboden hulp is ook gratis, maar als u het prettig vindt, mag u een kleine vergoeding geven. Hoe duidelijker u aangeeft welke hulp u zoekt, hoe groter de kans op hulp. U kunt ook zelf actief zoeken naar een vrijwilliger die zich op de website aanbiedt. Aanmelden bij WeHelpen is eenvoudig. U heeft alleen een e-mailadres nodig.
Vanuit HipHelpt zetten vrijwilligers in heel Nederland zich in voor buurtgenoten die er alleen voor staan. Zij zijn gedreven door naastenliefde en werken vanuit de kerk. Dankzij de HipHelpt-app komen vrijwiligers snel in contact met mensen die hulp nodig hebben. Zowel de helpdesk als de app zoeken altijd naar een match in de buurt. Zo komen vraag en aanbod bij elkaar én ontstaan er nieuwe contacten in de wijk of in de buurt.