Hoe regel ik ondersteuning door vrijwilligers?

Vrijwilligers kunnen u helpen bij alledaagse zaken. Boodschappen doen, klusjes in huis of het bijhouden van de administratie.

boodschappen doen met vrijwilliger

Kunt u niet alles meer zelf, maar vindt u het vervelend om altijd weer familie en vrienden te vragen om u te helpen? Denk dan eens aan vrijwilligers. Vrijwilligers bieden ouderen vaak gratis of zeer voordelig allerlei diensten aan. Soms begeleiden zij mensen naar het ziekenhuis of de kerk. Of zij helpen bij de administratie, de boodschappen of kleine klusjes in huis. Vraag bij uw gemeente welke vrijwilligersorganisaties er actief zijn. Soms is er een ‘zorgcoöperatie’. Daarin leveren burgers op vrijwillige en professionele basis zorg en ondersteuning aan elkaar. Ook de kerk heeft vaak actieve vrijwilligers die zich graag voor de samenleving inzetten.

Handige websites

www.wehelpen.nl

Heeft u hulp nodig? Dan kunt u een hulpvraag stellen. Dit mag van alles zijn: een ritje naar het ziekenhuis, hulp bij het doen van boodschappen, een hond uitlaten of een muur verven. Het stellen van een hulpvraag is gratis, de aangeboden hulp is ook gratis. Hoe concreter je de vraag stelt, hoe groter de kans op hulp.

www.zorgvoorelkaar.com

Zorgvoorelkaar.com is een online platform waar mensen elkaar kunnen vinden en helpen. U kunt er hulp vragen en hulp bieden. Eenmalig, iedere week, alles daartussen in én bij u in de buurt. Betrouwbaar, gemakkelijk, en gratis.

www.match.ouderenfonds.nl

Bent u 55 jaar of ouder en op zoek naar een vrijwilliger? Laat Het Nationaal Ouderenfonds dan weten wat u zoekt. Uw verzoek mag eenmalig zijn of structureel van aard. Bent u op zoek naar iemand die wekelijks langskomt, gewoon voor de gezelligheid? Samen koffie drinken, een spelletje spelen of een hapje eten? Wilt u uw hobby blijven uitoefenen, maar kan u hierbij wel een extra handje gebruiken? Uw verzoek komt in het wensenoverzicht op de website. Vrijwilligers kunnen zich hiervoor aanmelden. Het Nationaal Ouderenfonds kiest een vrijwilliger uit die bij u past. Om een wens te kunnen doen, moet u zich aanmelden op de website. Dat kan ook (gratis) telefonisch, dan helpt een medewerker u bij uw aanmelding.

Zorgcoöperaties

De afgelopen jaren zijn overal in het land, te beginnen met Noord-Brabant, zogenaamde ‘zorgcoöperaties’ ontstaan: groepjes burgers die elkaar op vrijwillige en professionele basis zorg en ondersteuning geven. Deze ‘burenhulp’ kan bestaan uit een boodschap doen of een ritje naar het ziekenhuis maken.

Informeer hier naar een zorgcoöperatie bij uw gemeente.