Hoe regel ik veilig autorijden?

Autorijden op latere leeftijd kan prima. Blijf wel bij de tijd met opfristrainingen. Ook met een handicap kunt u een rijbewijs halen.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) organiseert ‘pasdagen’ voor ouderen en mindervaliden. U krijgt dan informatie over het halen van een rijbewijs met een beperking. Er zijn speciale rijscholen voor ouderen en mindervaliden. U doet wel het standaard rijexamen. Dit wordt afgenomen door een speciaal opgeleide examinator. Meer informatie hierover vindt u op de website Onbeperkt in beweging.

Opfristrainingen

opfristraining autorijden

Verkeersregels veranderen en rijtechnieken ontwikkelen zich. Bent u nog bij de tijd? De ANWB organiseert de Opfristraining Senioren. De training is bedoeld voor senioren die lang geleden hun rijbewijs haalden en kost €86,50 voor ANWB-leden. Voor niet-leden kost de training €107. U krijgt nuttige informatie over veiligheid op de weg. Ook krijgt u tips over nieuwe technologie in moderne auto’s. Tijdens de training gaat u met een rijinstructeur de weg op. U rijdt in uw eigen auto. Op internet vindt u diverse rijscholen die opfrislessen geven. Kijk voor meer informatie op ANWB.nl of download de Tips voor automobilisten op Blijf veilig mobiel.

Herkeuring

Iedereen van 75 jaar en ouder moet zich medisch laten keuren bij het vernieuwen van een auto- of motorrijbewijs. Dat gebeurt iedere 5 jaar. Heeft u een handicap of beperking? Ook dan is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.

Veilig rijden met medicijnen

Medicijngebruik kan ervoor zorgen dat u langzamer reageert. Informeer altijd bij uw apotheek of  huisarts naar de bijwerkingen van uw medicijn. Vraag ook of het de rijvaardigheid beïnvloedt. Staat op de verpakking een gele waarschuwingssticker? Laat de dan auto staan. Kijk voor meer informatie op Rijveiligmetmedicijnen.nl.

Twijfel over rijgeschiktheid

Als bestuurder bent u verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid. En voor die van anderen. Om te mogen rijden moet u daarom volgens de wet ‘rijgeschikt’ zijn. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Heeft u bijvoorbeeld gezondheidsproblemen of een beperking? Of gebruikt u medicijnen die invloed hebben op hoe u rijdt? Is uw gezondheid aanzienlijk veranderd? Dan mag u niet altijd de weg op. Om uw rijgeschiktheid beoordelen, stelt het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) u een aantal vragen over uw gezondheid. Deze vragen staan op het formulier Eigen verklaring. Zo'n eigen verklaring kost ongeveer €30 euro. Zie voor meer informatie de website van het CBR.