Hulp nodig bij het mantelzorgen? Volg een cursus

Als mantelzorger krijgt u met veel vragen te maken. Bijvoorbeeld over zorg, vergoedingen of regelzaken. Misschien voelt u zich soms overbelast en heeft u moeite met ontspannen. Kunt u daar wel wat hulp bij gebruiken? Volg dan een cursus online, of bij een mantelzorgorganisatie bij u in de buurt.

Online cursussen

Een online cursus heeft als voordeel dat u de cursus vanuit huis kan volgen en dat u zelf kunt bepalen wanneer u dat doet. Zo kunt u de lessen altijd inpassen in uw volle agenda.
  • MijniHelp geeft twee online zelfhulpcursussen, ‘Hoe gaat het met u?’ (7 lessen) en ‘Als de zorg te zwaar is’ (4 lessen). De eerste is bedoeld om mantelzorg te kunnen volhouden zonder dat het te zwaar wordt. De tweede cursus is bedoeld om een oplossing te vinden als u overbelast bent. De cursussen zijn gratis.
  • DementieOnline geeft een cursus vol praktische tips, speciaal voor mantelzorgers die zorgen voor iemand met dementie. De cursus bestaat uit 5 lessen. U heeft contact met een begeleider via e-mail en u kunt meedoen aan een besloten Facebookgroep met andere deelnemers. De cursus is gratis als de persoon voor wie u zorgt is ingeschreven bij Geriant, een zorgorganisatie in Noord-Holland. Is dit niet het geval, dan betaalt u 500 euro voor deze cursus.

Cursussen in de buurt

In veel regio’s verzorgen mantelzorgsteunpunten en andere lokale organisaties bijeenkomsten om mantelzorgers te ondersteunen. U vindt 400 van deze lokale organisaties via Mantelzorg.nl. Ook bij u in de omgeving is er wel één te vinden. Het aanbod verschilt per regio. U kunt er terecht voor informatie, advies, cursussen, trainingen, workshops en lezingen over mantelzorgen. We geven een paar voorbeelden.

Zuid-Holland

‘De zorg de baas’ is een cursus die u zowel online als in het echte leven kunt volgen. MEE Mantelzorg geeft deze cursus in een aantal gemeenten in Zuid-Holland. Er is daarbij ook aandacht voor specifieke onderwerpen als dementie en de palliatieve fase. Samen met maximaal 12 andere mantelzorgers komt u in totaal 7 keer bij elkaar. Vooraf kunt u vertellen over uw zorgsituatie, zodat de cursusleider hierop kan inspelen.

Utrecht

Het Steunpunt Mantelzorg in Utrecht organiseert veel activiteiten en cursussen voor mantelzorgers. Zo is er de cursus ‘Vergroot je veerkracht’, waarin u bijvoorbeeld leert om grenzen te stellen, te ontspannen en invloed uit te oefenen waar dat kan. Ook organiseert het Steunpunt Mantelzorg voorlichtingsbijeenkomsten over zaken waarmee mantelzorgers te maken krijgen, zoals Wmo-voorzieningen, de belastingaangifte en zorgverzekeringen.

Vergoeding

Veel mantelzorgcursussen zijn gratis of heel goedkoop. Het kan ook zijn dat de gemeente de mantelzorgcursus vergoedt vanuit de Wmo. Ten slotte kunt u ook uw zorgverzekeraar vragen om een vergoeding. Veel cursussen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering.