Hulpmiddelen bij diabetes, dementie en staar

Ook met een ziekte of handicap kunt u zelfstandig wonen. Er zijn allerlei hulpmiddelen op de markt die u daarbij ondersteunen. Heeft u - of uw partner - te maken met diabetes, dementie of staar? Lees hier onze tips.

Diabetes

Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in ons land. Het lichaam heeft te weinig insuline, waardoor de bloedsuiker uit evenwicht raakt. Insuline is een hormoon dat wordt aangemaakt door de alvleesklier. Diabetes kan bloedvaten en zenuwen beschadigen.

Verbandschoenen

Veel mensen met diabetes krijgen last van hun voeten. Verbandschoenen zijn gemaakt van zacht en soepel materiaal. Ze verminderen de pijn en zijn makkelijk in gebruik. De meeste schoenen zijn in de breedte verstelbaar. U kunt er goed in- en uitstappen want de schoenen hebben een grote opening. Dankzij klittenband is vastmaken een fluitje van een cent. De prijs ligt rond de honderd euro.

Glucosemeter

Met een elektronische bloedglucosemeter meet u zelf uw bloedsuikergehalte. U neemt met een prikpen een druppeltje bloed af en legt dat op een speciale teststrip. De teststrip gaat in de glucosemeter en na enkele tellen wordt de waarde zichtbaar. Bijna alle apparaten slaan de gegevens automatisch op. Sommige kunnen worden aangesloten op de computer. Dan kunt u zelf handige overzichten maken. U koopt al een glucosemeter vanaf 15 euro. Bent u afhankelijk van insuline? Check dan bij uw verzekeraar of u een een vergoeding krijgt voor diabetestestmateriaal.

Diabetes-apps

Heeft u een smartphone of een tablet? Er zijn handige apps beschikbaar voor diabetes-patiënten. U kunt belangrijke informatie bijhouden zoals medicijngebruik, bloeddruk en bloedsuikerwaarde. De ene app maakt er grafieken van, de andere biedt handige tabellen. Vaak bieden apps handige extra’s zoals een koolhydratenteller of een alarmfunctie, zodat u op tijd iets eet. Een aantal apps is gratis, andere kosten een paar euro. Op de website www.digitalezorg.nl van de Patiëntenfederatie Nederland vindt u alle appss bij elkaar.

Dementie

Eén op de vijf Nederlanders krijgt vroeg of laat dementie. In zo’n 70 procent van de gevallen gaat het om de ziekte van Alzheimer. Dagelijkse handelingen kosten meer moeite en slapen kan een probleem zijn.

Blauw licht

Dementie kan ervoor zorgen dat de biologische klok in de war is. Een lamp met blauw-verrijkt licht bevordert een goed waak-slaapritme. U gebruikt de lamp overdag. Hoeveel uur per dag u hem gebruikt, hangt af van de sterkte van de lamp. Ook de afstand tot de lamp maakt uit. Blauw-verrijkt licht heeft nog een ander voordeel: het werkt positief op uw humeur. De lampen kosten ruim 100 euro. U krijgt deze lamp niet vergoed van uw zorgverzekering.

Tabletvergruizers

Soms is slikken een probleem of is er weerstand tegen het nemen van medicijnen. Een tabletvergruizer kan uitkomst bieden. De meeste vergruizers werken als een pepermolen. Is vergruizen niet nodig, maar vindt u de pillen te groot om in één keer door te slikken? Met een pillensplijter halveert u de pillen zonder knoeien. En zonder het risico dat u in uw vingers snijdt. Beide hulpmiddelen zijn makkelijk mee te nemen en kosten een paar euro. U koopt een tabletvergruizer bij de drogist, apotheek of online. Bijvoorbeeld bij www.uwthuiswinkel.nl.

Klok met dag en datum

Welke dag is het vandaag? Met één blik op de klok weet u het antwoord. Tenminste: als u een klok heeft met dagaanduiding. Ze zijn er in alle soorten en maten, en in alle prijsklassen. Op de klok staat de dag van de week, de datum en natuurlijk de tijd. Er is zelfs een pratende klok te koop. Als u op de knop drukt, vertelt een heldere stem hoe laat het is. Ook de datum en de dag krijgt u luid en duidelijk te horen.

Meer hulpmiddelen vindt u op deze website: dementie.nl/veiligheid-in-huis/hulpmiddelen-en-aanpassingen-om-langer-thuis-te-wonen

Staar

Bij staar is uw ooglens vertroebeld. Uw zicht is minder goed en het oog kan gevoeliger zijn voor licht. Vooral details zijn moeilijker te zien. Onze tips helpen u op weg. Er zijn geen medicijnen tegen staar. De enige oplossing is een operatie, waarbij de aangetaste troebele lens wordt vervangen door een heldere kunstlens. En tot het zo ver is, zijn deze tips handig en nuttig.

Licht en contrast in de keuken

Bij het koken heeft u goed licht nodig. Vervang zwakke lampen door heldere led-verlichting die niet rechtsreeks in uw ogen schijnt. Let ook op contrast: een ui is beter zichtbaar op een donkere snijplank dan op een witte. Voor een paar euro koopt u een setje snijplanken in verschillende kleuren.

Loeplamp op statief

Een loep vergroot de tekst of de afbeelding. Wilt u uw handen vrij houden, bijvoorbeeld omdat u handwerkt of puzzelt? Dan is een loeplamp op statief ideaal. Er zijn verschillende maten en uitvoeringen. Sommige loeplampen kunt u op tafel zetten of met een klem bevestigen aan de tafelrand. Andere hebben een lang statief vanaf de grond. Er zijn zelfs loeplampen op wieltjes. De prijzen variëren van enkele tientjes tot ruim 100 euro.

Op internet vindt u tal van loeplampen, bijvoorbeeld bij Loepenshop.com.

Apps voor vergrootglas

Kost het lezen u moeite? Met een smartphone of tablet heeft u een vergrootglas binnen handbereik. Een speciale app maakt gebruik van de fotocamera in uw apparaat. U richt de camera op een tekst of afbeelding en het beeld wordt een aantal keer vergroot. Heeft uw camera een flitser? In sommige apps kan deze gebruikt worden om het beeld extra te verlichten. Er zijn diverse apps op de markt. Sommige zijn gratis, voor andere betaalt u een klein bedrag. Op Android-telefoons bijvoorbeeld, vindt u de gratis app 'Vergrootglas'.

Kijk ook eens op de hulpmiddelenwijzer van Vilans. Hier vindt u informatie over hulpmiddelen voor ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking. Bepaalde hulpmiddelen worden (deels) vergoed. Informeer hierover bij uw ziektekostenverzekeraar. Informatie over medische apps vindt u op de digitale zorggids.