Er zijn verschillende soorten hulpmiddelen. Allereerst natuurlijk de GPS-systemen waardoor je altijd weet waar iemand is. Maar er zijn ook andere apparaten te koop. En daarnaast zijn er eenvoudige trucs om het makkelijker te maken om de weg te vinden.
GPS-systemen
Er is een groot aanbod aan GPS-systemen. Het Kenniscentrum voor langdurende zorg Vilans heeft een aantal GPS-systemen met elkaar vergeleken. Dit zijn ze:
De Zorgriem
Dit is een klein apparaatje dat iemand bij zich kan dragen, bijvoorbeeld aan de riem. De Zorgriem is voorzien van een GPS zender. Via het mobiele netwerk wordt de locatie waar iemand is, naar een online omgeving verzonden. Een familielid of mantelzorger kan op zijn of haar eigen computer zien waar de Zorgriem is. Er is een zorgriem met alarmknop of zonder alarmknop. Met de alarmknop kan de drager automatisch verbinding maken met de telefoon van zijn/haar naaste. www.zorgriem.nl
Wuzzi alert
De Wuzzi alert is een systeem met een alarmknop dat iemand in zijn broek, jas of tas kan doen, of om de nek kan dragen. Met één druk op de knop maakt de drager contact met één of meerdere personen. Er gaat dan ook een sms-bericht met vermelding van de locatie naar de contactpersonen. www.wuzzialert.com
Keruve
De Keruve bestaat uit een horloge met zender en een ontvanger met een scherm. Het is speciaal ontworpen voor mensen die door vergevorderde dementie niet meer in staat zijn om een alarmknop te bedienen. Op de ontvanger is zowel de locatie van het horloge als van de ontvanger zelf te zien, dat maakt het zoeken gemakkelijker. Het horloge heeft een veiligheidssluiting om te voorkomen dat de drager het horloge kwijtraakt . De ontvanger is draagbaar, dus u hoeft niet achter uw computer om te zien waar uw naaste is. www.keruve.nl
GoLiveClip
De GoLiveClip is een activiteitenmonitor, alarmmelder, valrisicometer en valdetector ineen. U kunt de clip vastmaken aan uw kleding of aan koord om uw nek hangen. De clip staat in verbinding met de GoLivePhone app op uw smartphone.
Voor- en nadelen
Bij al deze systemen is het ook mogelijk om een veilige zone in te stellen. Als de drager deze zone verlaat, gaat er automatisch een alarmsignaal naar een contactpersoon. In het overzicht van Vilans, vindt u meer informatie over de voor- en nadelen en kosten. In het document staan ook tips voor het gebruik van een gps-systeem. Ook op video zijn de systemen getest door Vilans, kijk op www.youtube.com.
GPS voor mobiele telefoon
Wilt u het simpel houden, en gebruik maken van eigen smartphones? Dan kunt u een app voor GPS-tracking installeren. De apps GPS-Tracking-Pro (Android) en GPS Tracker (iPhone) hebben een goede beoordeling online. Meer tips over het gebruik van GPS-systemen vindt u op deze website van Alzheimer Nederland.
Drie tips om makkelijker de weg te vinden
- Zorg ervoor dat het huis aan de buitenkant makkelijk te herkennen is. Hang bijvoorbeeld iets herkenbaars aan de voordeur;
- Loop vaste routes vaak samen en zoek daarbij herkenningspunten die houvast bieden;
- Vertel in de buurt dat uw partner, vader of moeder dementie heeft en vraag aan buren of ze ook willen opletten.
Betrek degene voor wie u zorgt, bij uw overwegingen. Voor zover dat nog gaat. Het gaat tenslotte om zijn of haar privacy.
Op www.dementie.nl geeft Alzheimer Nederland praktische informatie aan mantelzorgers van mensen met dementie.
Goed om te weten
Alle systemen zijn gevoelig voor de weersomstandigheden. Als het regent of mistig is, kan de GPS-tracker kuren vertonen. Wilt u gebruik gaan maken van een alarmeringssysteem, begin er dan op tijd mee. Zo kan uw familielid met dementie nog wennen aan het apparaat of aan het feit dat de mobiele telefoon altijd mee moet. Ook is het belangrijk om regelmatig te controleren of het apparaat nog goed werkt en de batterijen niet leeg zijn bijvoorbeeld.
De aanschafkosten voor een alarmeringssyteem liggen tussen de 70 euro en 400 euro. Reken daarnaast nog op abonnementskosten van een paar tientjes.