Wonen zoals u dat wilt
Als u alleen bent en u voelt zich niet lekker, dan is het fijn als iemand uit de buurt even een boodschap voor u kan doen. Of als er een lamp vervangen moet worden en u kunt er niet bij, dan kunt u wel wat hulp gebruiken. Er kunnen allerlei zaken zijn waarbij u iemand nodig heeft. In uw omgeving zijn vast mensen die u willen helpen. Maar hoe vindt u ze en hoe vraagt u ze om hulp?
Veel mensen vinden het moeilijk om hulp te vragen. Misschien denkt u dat iedereen druk is en dat niemand tijd heeft om u te helpen. Of u vindt dat u alles zelf moet kunnen en u wilt een ander niet tot last zijn. Of u ziet er tegenop om iemand te vragen, omdat u bang bent om ‘nee’ te horen.
De werkelijkheid is dat de meeste mensen juist graag een ander helpen. Maar de mensen in uw omgeving moeten wel weten waarbij u hulp nodig heeft en op welk moment. En natuurlijk heeft niet iedereen op ieder moment tijd. Dus hoe zorgt u er nu voor dat u de hulp krijgt die u nodig heeft?
De makkelijkste manier om hulp te regelen, is om hulp te accepteren als iemand u ongevraagd hulp aanbiedt. Misschien is het uw gewoonte om een aanbod in eerste instantie af te slaan. Maar iemand die u een aanbod doet, doet dat misschien geen tweede keer. Zeg dus liever meteen ‘ja’.
Vaak zijn mensen heel algemeen in hun hulpaanbod. Ze zeggen bijvoorbeeld: ‘Bel maar als u hulp nodig heeft.’ In zo’n situatie kunt u het beste aangeven dat u hier even over na wilt denken en op een later moment duidelijk aangeven waarbij u graag hulp zou willen en wanneer. U zoekt bijvoorbeeld iemand die u af en toe naar de dokter kan brengen. Of iemand die u kan helpen bij snoeiwerk in de tuin. Of iemand die een keer voor u kookt of de boodschappen wil doen. Als u voor uzelf al duidelijk heeft waar u hulp bij nodig heeft, kunt u dat het beste meteen aangeven.
De app Huppla kan u helpen om hulpvragen concreet te maken. Met deze app kunt u in contact blijven met vrienden, kennissen en familieleden die u willen helpen. U kunt in de app aangeven waarbij u hulp nodig heeft en de mensen in uw netwerk kunnen aangeven waarmee ze u willen helpen.
Weet u niet wie u moet vragen om u te helpen? Denkt u dat er geen mensen in uw omgeving zijn die u zouden kunnen helpen? Misschien vergist u zich. Iedereen kent wel mensen die iets voor een ander willen doen, maar misschien zijn dat mensen aan wie u niet zo snel denkt. Uw buren bijvoorbeeld. Of iemand uit uw familie. Het kan helpen om eens een lijstje te maken.
Vindt u het moeilijk om rechtstreeks hulp te vragen? Doe het op uw eigen manier. Vindt u het niet prettig om te bellen, omdat u de ander dan met uw hulpvraag kan overvallen? Stuur dan een WhatsApp-bericht of een mailtje, als dat beter bij u past. U kunt uw hulpvraag dan uitleggen en toelichten waarom u die persoon op die manier vraagt. Daarmee geeft u die persoon ook de tijd om even na te denken over een antwoord.
Als iemand uw hulpvraag met ‘nee’ beantwoordt, kan dat een heel vervelend gevoel geven. U voelt zich misschien afgewezen en denkt dat de ander u niet belangrijk vindt. Maar een ‘nee’ kan ook betekenen dat de ander geen tijd heeft op dat moment of zelf moeite heeft met datgene waarbij u hulp vraagt. Of iemand is ziek en kan daarom niet positief reageren. Kortom, er kunnen allerlei redenen zijn voor een ‘nee’. Haal dus liever uw schouders erover op en vraag iemand anders.
Veel wijken maken gebruik van een app voor het contact tussen buurtbewoners. Vaak is dat een WhatsApp-groep of een (besloten) Facebook-groep, maar er zijn ook buurten waarin een speciale buurtapp wordt gebruikt zoals Nextdoor. Daarmee kunt u 24 uur per dag via uw telefoon in contact komen met mensen in uw buurt. Zo kunt u makkelijk een vraag stellen aan een hele groep. Het kan voordelen hebben om lid te worden van een buurtapp, maar er zijn ook nadelen. Bent u nog geen lid? Vraag dan eens aan mensen in uw buurt of ze lid zijn van een appgroep, Facebookgroep of buurtapp en welke app ze gebruiken. Het kan ook een leuke manier zijn om nieuwe mensen te leren kennen.
Krijgt u liever hulp van iemand die wat verder van u af staat? Dan kunt u ook hulp inroepen van een vrijwilliger. Iemand die vrijwilligerswerk doet, heeft daar uit vrije wil voor gekozen en voelt zich niet verplicht aan u omdat hij of zij u kent. Dat kan een voordeel zijn. Er zijn verschillende vrijwilligersorganisaties die u kunnen helpen om in contact te komen met de juiste persoon, zoals WeHelpen, NLVoorelkaar en HipHelpt. U kunt ook navraag doen bij de gemeente.
Wilt u graag meer mensen leren kennen om eens een praatje te maken of om hulp te krijgen of aan te bieden? Er zijn allerlei mogelijkheden om nieuwe mensen te leren kennen. U kunt hiervoor naar een buurtcentrum gaan, lid worden van een vereniging of vrijwilliger worden. Ook als u zelf hulp nodig heeft, is er altijd wel iets dat u kunt bijdragen voor een ander.
Wilt u graag zelf iemand helpen maar weet u niet hoe? Als u denkt dat iemand in uw omgeving hulp nodig heeft, kan het helpen om een concreet aanbod te doen. Het werkt meestal niet om te zeggen: ‘Laat maar weten als ik iets kan doen!’ Misschien kunt u een keer langsgaan met een maaltijd die u overheeft. U merkt u vanzelf of dat wordt gewaardeerd. Of stuur een berichtje als u naar de winkel gaat met het aanbod om iets mee te nemen. Denkt u dat iemand vooral behoefte heeft aan contact, dan kunt u ook voorstellen om iets samen te gaan doen. Samen de tuin bijhouden of de plantenbakken op het balkon of de galerij verzorgen bijvoorbeeld. Zo kunt u hulp aanbieden op een manier die past bij u en bij de persoon die u wilt helpen, zonder dat het opdringerig overkomt.