Is het verstandig om nog iets te eten voordat u naar bed gaat?

Heeft u ook wel eens trek als het bijna bedtijd is? De verleiding is groot om dan nog wat te eten. Maar is dat wel verstandig? Hoe zorgt u voor een tevreden maag én een goede nachtrust?

Het is verstandig om drie uur voordat u naar bed gaat niets meer eten. Daar zijn meerdere redenen voor. Zo slaapt u minder goed als u ’s avonds laat nog eet. Overdag heeft uw lichaam voedsel nodig om actief te kunnen zijn. ’s Avonds en ’s nachts bent u niet actief en rust uw lichaam uit. Eet u toch een boterham of een handje chips, dan geeft u uw lichaam een seintje dat het actief moet blijven. Het gevolg is dat u moeilijker in slaap komt en onrustiger slaapt.

Klachten in uw buik

’s Nachts staat uw spijsvertering op een laag pitje. Maar als u vlak voordat u gaat slapen nog iets eet, zet u uw maag en darmen juist aan het werk. Dat kan voor vervelende klachten zorgen als u in bed ligt. U kunt dan last krijgen van gerommel in uw darmen, gas, een opgeblazen gevoel, pijn of krampen in uw buik en brandend maagzuur.

Meer honger

Als u slecht slaapt, heeft u overdag minder energie. Slaaptekort kan er ook voor zorgen dat u meer gaat eten. Dat komt omdat uw lichaam bij slaaptekort meer aanmaakt van het hormoon dat ervoor zorgt dat u honger krijgt. Ook daalt de hoeveelheid van een ander hormoon, dat ervoor zorgt dat u het gevoel heeft dat u voldoende heeft gegeten. U heeft dus meer honger en het duurt langer totdat u voelt dat u genoeg heeft gegeten. De kans is groot dat u hierdoor meer gaat eten.

Extra kilo’s

Het maakt ook uit wat u eet. Eet u ’s avonds koek, snoep, chocola, ijs of chips? Daarin zitten veel ‘snelle koolhydraten’. Dat zijn stoffen met veel energie die zorgen voor een snelle stijging van de hoeveelheid suiker in uw bloed. Om die hoeveelheid weer te laten dalen, maakt uw lichaam het hormoon insuline aan. Insuline zorgt ook voor de opslag van vet. Dat gebeurt ’s nachts meer dan overdag. Dit verklaart waarom u sneller aankomt als u laat op de avond eet, vooral als u kiest voor voeding met veel koolhydraten.

Verstandige keuze lastiger

Als u gezonde keuzes maakt, verlaagt u het risico om aan te komen. In de avond kan het lastiger zijn om zoete en vette verleidingen te laten staan. Dat komt omdat u moe bent. U pakt dan sneller iets waar u op dat moment zin in heeft zonder na te denken of dat wel verstandig is.

Met honger naar bed?

Het is dus goed om uw lichaam ’s avonds en ’s nachts rust te gunnen. Dat doet u door drie uur voor het slapengaan niet meer te eten. U kunt er vervelende lichamelijke klachten, moeheid overdag en overgewicht mee voorkomen. Maar wat als u een knorrende maag heeft? Moet u dan maar met honger naar bed? Geen fijn idee, want ook dan zult u waarschijnlijk moeilijk inslapen en doorslapen.

Op andere tijden eten

Heeft u ’s avonds regelmatig honger? Kijk dan eens of u iets kunt veranderen aan de tijden waarop u eet. Misschien zit u ’s avonds al vroeg aan tafel. Probeer dan eens of het helpt als u het eten een uurtje later op tafel zet. Als u na het eten nog drie uur heeft tot u naar bed gaat, is het prima. U kunt eventueel ook het ontbijt en de lunch iets opschuiven, zodat u niet teveel tijd heeft tussen de maaltijden.

Gezond en genoeg eten

Kijk ook of uw eten wel voldoende voedingsstoffen heeft. Een gezonde en voedzame maaltijd helpt om de tijd tot de volgende maaltijd te overbruggen. U heeft dan minder behoefte aan tussendoortjes. Het Voedingscentrum adviseert vooral producten uit de Schijf van Vijf te eten en veel af te wisselen. Eet ook niet te weinig. Dat lijkt misschien goed voor de lijn, maar u krijgt dan snel weer trek.

Toch wat lekkers?

Wilt u toch een keer iets eten na de avondmaaltijd? Probeer dan in ieder geval het laatste uur voordat u gaat slapen niet meer te eten. U kunt het beste kiezen voor een klein tussendoortje dat licht verteerbaar is en waar weinig koolhydraten inzitten. Denk aan een handje noten, een schaaltje yoghurt of kwark zonder suiker, snoeptomaatjes, een plakje onbewerkte kipfilet of een mandarijn.