Korting op maaltijden aan huis

Laat u iedere dag een maaltijd aan huis bezorgen? Dan lopen de kosten snel op. Misschien kunt u korting krijgen via de gemeente.

Als koken niet meer lukt, is het fijn dat u een warme maaltijd aan huis kunt laten bezorgen. Een maaltijdservice speciaal voor senioren is dan ideaal. Veel mensen maken er dagelijks gebruik van als koken of de deur uit gaan voor boodschappen niet mogelijk is. Vaak is de bezorging gratis en liggen de kosten voor een maaltijd tussen de 6 en 8 euro. Dat lijkt niet veel, maar per week en per maand, bent u een behoorlijk bedrag kwijt. Bij veel gemeentes kunt u onder bepaalde voorwaarden korting op uw maaltijden krijgen.

Maaltijdvoorziening

U kunt bij de gemeente vragen om een maaltijdvoorziening. Dat is de naam die gemeenten geven aan een financiële vergoeding voor maaltijden vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Sommige gemeenten geven een tegemoetkoming van twee of drie euro per maaltijd. Er zijn ook gemeenten die de maaltijd helemaal vergoeden. Soms hangt de vergoeding af van de prijs van een gemiddelde maaltijd. In het oosten van het land is deze vaak wat lager dan in het westen. Andere gemeenten geven helemaal geen vergoeding.

Voorwaarden

Niet iedereen kan een vergoeding krijgen voor maaltijden. U moet daarvoor aan de voorwaarden voldoen. Er moet een medische en/of psychische reden zijn waarom u niet kunt koken en er mag ook geen partner zijn die wel kan koken. Verder mogen uw inkomen en spaargeld niet boven een bepaalde grens uitkomen. Bezorgkosten vallen buiten de subsidie, maar in de meeste gevallen zijn die er niet. Vraag aan het Wmo-loket in uw gemeente of u een vergoeding kunt krijgen en wat de voorwaarden zijn.

Betalen

Ook de betaling  is in iedere gemeente anders geregeld. Soms betaalt de gemeente de rekening voor de bezorgde maaltijden rechtstreeks aan de maaltijdservice. Vaak betaalt u zelf dan nog een kleine eigen bijdrage. In andere gevallen krijgt u de vergoeding achteraf, nadat u zelf de rekening van de maaltijden heeft betaald. Meestal betaalt u de maaltijdservice via een abonnement.

Speciale kortingspassen

Veel gemeenten hebben kortingspassen voor ouderen en/of voor mensen met een laag inkomen. U kunt daarmee met korting naar musea en evenementen. Veel steden zetten ook een maaltijdvoorziening op de kaart. U krijgt dan met uw kaart korting op de maaltijdservice in uw regio. Of u kunt er voor de helft van de prijs mee uit eten. Gemeenten hebben hierover afspraken gemaakt met lokale restaurants en keukens die de maaltijden verzorgen. Den Haag bijvoorbeeld heeft de Ooievaarspas. Die geeft een korting van 2,20 euro op elke maaltijd en een korting van 50 procent op uit eten gaan. Op deze pagina van Maaltijdbutler vindt u meer informatie over kortingspassen.