Kunt u niet lang staan? De trippelstoel helpt

Kunt u niet lang staan, maar wel uw benen bewegen? Met een trippelstoel kunt u zich verplaatsen terwijl u zit. De stoel is een prettig hulpmiddel bij spierklachten, gewrichtsklachten en vermoeidheid.

Een trippelstoel is een stoel of kruk op wielen. De wielen draaien erg soepel, zodat het makkelijk is om ermee door de kamer te rollen. Meestal kunt u de zitting van een trippelstoel in hoogte verstellen. Als de stoel een rugleuning en armleuningen heeft, zijn ook die vaak verstelbaar. Maar er zijn ook eenvoudige modellen, die meer lijken op een rollator of verrijdbare kruk. Het verschil met een bureaustoel is dat de trippelstoel een rem heeft, zodat u veilig en stabiel zit als de stoel stilstaat.

Zo gebruikt u de trippelstoel

Met een trippelstoel kunt u zich zittend verplaatsen door kleine bewegingen met uw voeten te maken. Daarvoor zet u de zitting laag genoeg om uw voeten plat op de grond te zetten. Achteruit trippelen is het makkelijkst. U duwt uzelf dan naar achteren met uw benen. Dat kost minder kracht dan de beweging die uw beenspieren moeten maken om naar voren te gaan.

U kunt de trippelstoel alleen gebruiken als de vloer van uw woning glad genoeg is. De stoel rolt soepel over laminaat, parket, tegels en linoleum. Bewegen over vloerbedekking of een vloerkleed gaat stroever en is soms zelfs onmogelijk. Ook kunt u met een trippelstoel niet makkelijk over drempels rijden.

Soorten trippelstoelen

Trippelstoelen zijn er in allerlei uitvoeringen en prijzen. Van eenvoudige krukjes tot aan luxe stoelen die uw lichaam goed ondersteunen. Van bijna alle trippelstoelen kunt u de zithoogte instellen. Zo kunt u ermee aan tafel zitten, maar ook aan het aanrecht of aan een strijkplank. Er zijn stoelen met of zonder armsteunen, met een hoge of een lage rugleuning en met een vaste of een draaibare zitting. Sommige stoelen kunt u verstellen met behulp van een gasveer, andere hebben een knop om de stoel elektrisch te verstellen. Als u moeite heeft met opstaan, kunt u kiezen voor een trippelstoel met een sta-op-functie.

Sommige trippelstoelen kunnen aangepast worden aan uw wensen. Zo kan de remhendel links of rechts geplaatst worden. Kunt u uw arm of hand niet goed bewegen, dan kan er een remhendel gemaakt worden die voor u makkelijker te bedienen is. Ook een elektrische rem is mogelijk. Voor mensen met heupproblemen kan er een speciale zitting worden gemonteerd die ervoor zorgt dat u uw heup minder hoeft te buigen.

Er bestaan ook trippelrolstoelen. Deze stoelen hebben een hoepelwiel, zodat u de stoel ook met uw handen kunt voortbewegen.

Vergoeding door de zorgverzekering

Een trippelstoel kost enkele honderden tot duizenden euro’s, afhankelijk van de uitvoering. U kunt een trippelstoel ook lenen voor maximaal 6 maanden. U moet de stoel dan weer inleveren als u hem niet meer nodig heeft.

In sommige situaties wordt de trippelstoel door uw zorgverzekeraar vergoed. Neem dus altijd contact op met uw zorgverzekeraar om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Uw zorgverzekeraar kan u vragen om een verklaring van een arts of een ergotherapeut. Voor een trippelstoel betaalt u geen eigen bijdrage en ook geen eigen risico als u de stoel leent of koopt bij de leverancier of zorgorganisatie waarmee uw zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt. Kiest u voor een andere leverancier, dan krijgt u misschien minder vergoed of betaalt u misschien een eigen risico. Vraag dit na bij uw zorgverzekeraar.

Meer weten?

Om een goed beeld te krijgen van wat de trippelstoel kan en hoe u hem gebruikt, kunt u dit filmpje bekijken.