Let op bij tropische temperaturen

Elke zomer kent wel een paar tropische dagen, waarop het kwik stijgt tot boven de dertig graden. Het is oppassen, vooral voor ouderen. Blijf uit de zon en zorg dat u voldoende drinkt.

Loopt u op warme zomerdagen ook zo te puffen? Hebt u minder energie dan normaal? Het kan alles te maken hebben met uw leeftijd. Bij het ouder worden raakt uw lichaam de warmte minder makkelijk kwijt. Meestal blijven de gevolgen gelukkig beperkt en voelt u zich vooral loom. Maar elke zomer maakt de warmte ook slachtoffers. Tijdens een hittegolf overlijden honderden mensen meer dan normaal, onderzocht het Centraal Bureau voor de Statistiek; en dat zijn vooral ouderen. Goed voor uzelf zorgen kan het verschil maken.

Hitteplan

Bij temperaturen die boven de 30 graden uitkomen, activeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een hitteplan. Dit hitteplan is vooral bedoeld voor ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Het RIVM roept op om in de provincies waar het hitteplan van kracht is, extra aandacht te besteden aan deze kwetsbare mensen. Om op deze manier gezondheidsproblemen door het warme weer zo veel mogelijk te beperken.

Waarom ouderen meer risico lopen

Het lichaam heeft een constante temperatuur nodig van 37º C. Als het heel warm wordt, moet de airco aan om vanbinnen niet oververhit te raken. Die airco dat zijn de zweetkliertjes. Miljoenen van die kliertjes scheiden vocht af waardoor de oppervlakte van de huid nat wordt. Het vocht verdampt en onttrekt op die manier warmte aan het lichaam. Het probleem bij ouderen is dat ze minder makkelijk zweten, waardoor de airco onvoldoende werkt. Daarbij komt dat bij het stijgen van de leeftijd de behoefte om te drinken afneemt. Dit verminderde dorstgevoel verhoogt het risico op uitdroging.

Uw lichaam laat het dus op twee manieren afweten: u zweet minder en hebt minder dorst. Daarom is het belangrijk dat u zelf alert bent en maatregelen neemt. Wat kunt u doen?

Zorg voor een koele omgeving

 • Blijf uit de zon, zeker op het heetst van de dag, tussen 11.00 en 17.00 uur.
 • Wordt het buiten warmer dan binnen, zoek dan de koelste ruimte op en sluit ramen en deuren. Zet ze juist maximaal open in de avond en vroege ochtend om frisse lucht binnen te laten. Gebruik bij risico op inbraak ventilatieroosters.
 • Gebruik zonwering of gordijnen om direct zonlicht tegen te houden.
 • Zet de airco aan, of een ventilator.
 • Gebruik zo min mogelijk apparaten die warmte afgeven, zoals een strijkijzer, oven of computer.

Houd uw lichaam koel

 • Draag luchtige, losse kleding van natuurlijke stoffen als katoen en linnen.
 • Krijgt u het erg warm, dan kunt u zich koelen met een nat washandje, plantenspuit, lauwe douche of een voetenbadje.
 • Vervang dekens of dekbed door een laken.
 • Maak u niet druk en span u niet te veel in.

Eet gezond

 • Blijf op gezette tijden eten, ook als u minder trek hebt.
 • Eet vooral groenten en fruit. Naast water bevatten die belangrijke vitamines en zouten.
 • Beperk gekruid eten.
 • Bij warm weer bederft voedsel sneller, met het risico van diarree en vochtverlies. Let dus extra op versheid en hygiëne.

Drink voldoende

 • Drink anderhalf tot twee liter vocht verspreid over de dag. Dat kan water zijn, maar ook bouillon, melk, kruidenthee of groentesap. Ook koffie, zwarte thee of zoete limonade vullen vocht aan, maar u plast ze sneller uit dan andere dranken.
 • Drink liever geen alcohol.
 • Zorg dat u altijd een flesje water bij u hebt als u van huis gaat, ook in de auto.
 • Let op de signalen van uitdroging, zoals weinig plassen en donkere urine.

Wat als het mis gaat?

Bij aanhoudende hitte kunt u last krijgen van uitdroging en oververhitting. Symptomen daarvan zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, spierkrampen en uitputting. In ernstige gevallen kunt u flauwvallen of bewusteloos raken. Weet u van uzelf dat u erg gevoelig bent voor warmte? Of bent u tijdelijk in een slechte conditie? Zorg dat u hulp kunt inschakelen als het nodig is.

Als u medicijnen gebruikt

Wie medicijnen slikt tegen hartproblemen en hoge bloeddruk moet bij een hittegolf extra opletten. Sommige van die medicijnen, zoals plaspillen, geven een extra risico op uitdroging en zouttekort. Het is dus nog belangrijker het rustig aan te doen en een koele omgeving op te zoeken.