Leuke activiteiten voor iemand met dementie

Bent u vaak samen met iemand die dementie heeft? Dan vindt u het misschien lastig om een activiteit te vinden die u samen kunt doen. Het kan heel gezellig zijn om samen een spelletje te doen of samen te bewegen. We zetten een aantal ideeën op een rij.

Als u een activiteit kiest voor iemand met dementie, is het belangrijk dat u het niet te zwaar of te moeilijk maakt. Kies een activiteit die past bij de interesse en de conditie van de ander. Maak het ook niet te licht of te makkelijk. Heeft uw naaste een minder goede dag, dan kunt u de activiteit daar altijd nog op aanpassen.

Een spelletje spelen

Als u een gezelschapsspelletje doet, kunt u op een ongedwongen manier samen zijn. U kunt een spelletje spelen als volwassenen onder elkaar, maar u kunt het ook samen met kleinkinderen doen. Zoek een spel dat past bij uw naaste. Kan hij of zij nog wel een uitdaging aan, denk dan aan spellen als Rummikub of Stratego. Kies anders voor spellen waarbij het meer gaat om geluk, zoals Bingo of Ganzenbord.

Puzzelen

Puzzelen houdt de hersenen actief. Er zijn speciale puzzelboekjes te koop voor mensen met dementie. Zo is er de serie Klessebasjes, boekjes waarin puzzels en afbeeldingen staan die herinneringen oproepen en uitnodigen tot een gesprek. Ze hebben verschillende thema’s, zoals ‘Holland’, ‘Dier en Natuur’ en ‘Sport en Spel’.

Een autoritje maken

Soms komen mensen met dementie hun huis bijna niet meer uit. Ze lopen slecht of kunnen niet zelfstandig naar buiten gaan. Misschien kunt u samen een ritje met de auto maken. Houd het klein en eenvoudig, want iemand met dementie kan snel overprikkeld en vermoeid raken. Rijd bijvoorbeeld langs bekende plekken. Misschien komen er dan herinneringen en verhalen los.

Foto’s uitzoeken

Heeft u of uw naaste een verzameling losse foto’s liggen? Het kan heel leuk zijn om die samen uit te zoeken en een mooi fotoboek te maken of een aantal foto’s aan de muur te hangen. De foto’s kunnen ook herinneringen oproepen. Dat maakt het makkelijker om een gesprek te voeren over vroeger. U kunt ook samen iets maken met digitale foto’s. U kunt bijvoorbeeld een diavoorstelling maken op uw computer of tablet, compleet met muziek. Leuk om te maken én om later nog eens af te spelen.

Bewegen

Heeft uw naaste met dementie vroeger aan sport gedaan? Was hij of zij een wandelaar of een fietser? Misschien kunt u hier iets mee doen. Een wandelaar die niet goed meer kan lopen, kunt u in een rolstoel meenemen om zo samen een stuk te wandelen. Als zelf fietsen niet gaat, kunt u misschien een duofiets regelen. Voor een voetballer of tennisser kan het leuk zijn om ergens in de buurt te gaan kijken naar een wedstrijd of training. Of verleid uw naaste op een andere manier om in beweging te komen. Neem uw naaste bijvoorbeeld mee naar een beweegtuin.

Knutselen of handwerken

Sommige dingen verleert u nooit. Als iemand vroeger veel breide, naaide of haakte, is het makkelijk om nu de draad weer op te pakken. Maar ook als uw naaste dit nooit eerder heeft gedaan, kunt u samen leuke dingen maken. Punniken, weven of vingerhaken kan bijna iedereen. Het geeft voldoening om iets te maken dat echt bruikbaar is, bijvoorbeeld een sjaal of een hoesje voor een mobiele telefoon.

Muziek luisteren

Muziek kan iemand met dementie op een bijzondere manier raken. Hij of zij kan er vrolijk van worden of juist heel rustig. Soms kan muziek mensen ‘wakker maken’ die in zichzelf zijn gekeerd. Ook kan het gebeuren dat iemand die moeilijk praat, wel kan meezingen met een liedje van vroeger. Probeer het eens uit, bijvoorbeeld door samen te luisteren naar muziek, samen te zingen of samen een optreden te bezoeken. Ga vooral op zoek naar muziek uit de jeugd van uw naaste. Muziek die u tussen uw vijftiende en vijfentwintigste jaar luisterde, roept op latere leeftijd de meeste herinneringen op.

Lezen

Kan uw naaste nog lezen? Kijk dan of u samen een kort verhaal kunt lezen of een stukje uit een krant of tijdschrift dat past bij de interesse en mogelijkheden van uw naaste. Als zelf lezen niet meer lukt, kunt u voorlezen. Of kies voor een luisterboek. Zo’n luisterboek kunt u bijvoorbeeld lenen via De online Bibliotheek.

Huishoudelijke klusjes

Uw naaste met dementie voelt zich misschien steeds meer afhankelijk worden van anderen. Dat kan een nutteloos gevoel geven. Misschien knapt uw naaste ervan op door mee te helpen in het huishouden. Zoek klusjes die uw naaste goed aankan. Misschien is een overhemd strijken lastig, maar lukt het wel om de handdoeken te vouwen. Ook opruimen geeft een tevreden gevoel. Sorteer de schroeven en spijkers of ruim een keukenla op.