Manieren om (buiten) vallen te voorkomen

In 2020 werden er 103.000 mensen van 65 jaar of ouder op de spoedeisende hulp geholpen na een val. De meeste mensen vallen in en om het huis. Veel mensen zijn na een val bang om nog een keer te vallen en durven niet meer zo veel te bewegen. Ze gaan activiteiten vermijden waardoor hun conditie verslechtert. En dat is precies niet de bedoeling. Wilt u een val voorkomen? Zo pakt u het aan.

Goede schoenen

Om lekker te lopen, zijn goede, stevige en prettige schoenen belangrijk. Zorg voor schoenen die echt goed passen. Schoenen waarin u schuift tijdens het lopen, geven onvoldoende steun en kunnen allerlei klachten veroorzaken. Gladde zolen zijn niet handig, want daarmee heeft u geen grip en kunt u uitglijden. Maar de zolen moeten ook weer niet te stug zijn, omdat u dan kunt struikelen. Belangrijk is dat de zolen meebuigen met uw voet. Let op te lange veters. Nog steeds struikelen veel mensen over een losse veter.

Zorg voor uw ogen

Als u ouder wordt, worden uw ogen vaak slechter. Daardoor neemt de kans op een val toe. Bijvoorbeeld omdat u een obstakel over het hoofd ziet. Zorg dus goed voor uw ogen. Draag een bril als u er een nodig heeft. Leg uw bril op een vaste plaats of gebruik een brilkoordje.Leen geen bril van iemand anders en maak iedere dag uw brillenglazen schoon. Ga naar de oogarts als u voelt dat uw ogen achteruitgaan, en ga minstens één keer per jaar - op controle.

Opletten met geneesmiddelen

Bespreek het gebruik van geneesmiddelen altijd met uw huisarts, ook geneesmiddelen die u zonder voorschrift kunt krijgen. Bespreek ook regelmatig of alle geneesmiddelen die u inneemt nog wel nodig zijn. Slaap- en kalmeringsmiddelen verhogen het risico op vallen. Overleg met uw huisarts of er andere mogelijkheden zijn om uw slaapproblemen te bestrijden.

Houd uw conditie op peil

Als u uw conditie op peil houdt, kunt u ervoor zorgen dat u minder snel valt. U kunt op allerlei manieren in beweging blijven. Bijvoorbeeld door elke week een paar baantjes te trekken in het zwembad, of regelmatig tijd te maken voor een wandeling of een fietstocht. Maar het gras maaien of tikkertje spelen met de kleinkinderen houdt de conditie net zo goed op peil. En vergeet de huishoudelijke klussen niet, zoals het verschonen van de bedden of het dweilen van de vloer. Al dat bewegen zorgt ervoor dat uw spieren sterker worden. En dat zorgt ervoor dat u minder snel valt. En als u dan toch struikelt, lukt het u makkelijker om overeind te blijven, omdat uw spieren sterker zijn.

Botontkalking voorkomen

Van alle ouderen die op de eerste hulp terechtkomen na een val, heeft 65% een botbreuk. Het is dus belangrijk om uw botten gezond te houden. Botontkalking houdt u tegen door vitamine D te nemen en voldoende melkproducten te drinken en eten. Vitamine D zorgt voor sterke botten en spieren. De huid haalt vitamine D uit zonlicht. Maar hoe ouder u wordt, hoe lastiger dat is. Extra vitamine D is dan hard nodig. De Gezondheidsraad adviseert 10 microgram voor vrouwen vanaf 50 jaar en 20 microgram voor mannen en vrouwen vanaf 70 jaar. Calcium is belangrijk voor sterke botten. Vanaf 50 jaar is er 10 procent meer calcium nodig dan op jongere leeftijd. Calcium zit in zuivel, noten, peulvruchten en groenten.

Valtraining

Vraag bij uw huisarts of fysiotherapeut naar tips om vallen te voorkomen, of vraag naar de mogelijkheden om een valtraining te volgen. Bij steeds meer gemeenten kunt u trainingen volgen. Tijdens een valtraining leert u niet alleen hoe u vallen kunt voorkomen. U leert ook hoe u het beste kunt reageren als u toch valt en u werkt aan uw uithoudingsvermogen en balans. Informeer ook bij uw zorgverzekeraar of er mogelijkheden zijn om een valtraining te volgen.

Stoere stokken voor sportieve wandelaars

Bent u dol op wandelvakanties maar voelt u zich niet altijd zeker in heuvel- en bergachtig gebied? Voor sportieve wandelaars die wel een beetje hulp kunnen gebruiken zijn trekkingstokken een aanrader. U heeft daarmee altijd twee extra steunpunten bij de hand. Ideaal bij het oversteken van een beekje, of om houvast te zoeken bij het klimmen of dalen. Bovendien zorgen de stokken ervoor, dat uw knieën worden ontzien. U koopt ze vanaf 20 euro. De meeste trekkingstokken bestaan uit twee of drie delen die uitgeschoven een volwaardige wandelstok opleveren. Bij de aanschaf moet u rekening houden met de stoklengte. De juiste stoklengte vindt u door recht te gaan staan en uw arm in een hoek van negentig graden te houden. De afstand van de grond tot uw hand is de juiste lengte.

De wandelstok 

Als u merkt, dat langer lopen steeds lastiger wordt, kan een wandelstok een goede oplossing zijn. U zult meteen merken, dat u met een stok veel makkelijker loopt. Wandelstokken zijn er in alle soorten en maten. Er bestaan in lengte verstelbare stokken, opvouwbare stokken en exemplaren met verschillende handvatten. Er zijn zelfs wandelstokken met een uitklapbaar stoeltje, waarop u als gebruiker onderweg even kunt rusten. Ook nu is de lengte van de wandelstok belangrijk. Laat u goed voorlichten.

De rollator

Een rollator  geeft stabiliteit en zekerheid en zorgt ervoor dat u flink kunt blijven doorlopen. Veel modellen hebben praktische accessoires, zoals een zitting, een dienblad en een tas- en/of wandelstokhouder. Let bij de aanschaf op de hoogte en de reikafstand, zodat u comfortabel en in een ontspannen houding van uw rollator gebruik kunt maken. Laat ook het maximaal te dragen gewicht, soort wielen en de handvatten meewegen in uw keuze. Er zijn veel soorten rollators. Laat u informeren in een thuiszorgwinkel of door een fysiotherapeut.