Denk aan uzelf
Loslaten begint bij uzelf. Bedenk dat u ontspanning nodig heeft om de zorg te kunnen volhouden. Sta er eens bij stil welke leuke dingen u heeft laten schieten omdat de zorg voor uw dierbare meer tijd vroeg. Heeft u nu minder tijd voor hobby’s, voor contact met vrienden? Mist u eenvoudige rustmomenten waarin u een boek kunt lezen of een puzzel oplossen? Deze momenten van ontspanning zijn belangrijk om weer op te laden. Maar hoe vindt u de tijd daarvoor?
Kijk in de eerste plaats welke taken u kunt loslaten. Moet het huis echt zo altijd zo schoon zijn? Is het erg om de ramen minder vaak te lappen? Wilt u elke dag koken of kunt u ook een paar keer een maaltijd laten bezorgen? Moet u zelf boodschappen doen of kunt u ze laten brengen? Door kleine dingen te veranderen maakt u al meer tijd vrij. Plan rustmomenten in uw agenda, dat maakt het makkelijker om ze ook echt te nemen.
Loslaten is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als degene voor wie u zorgt dichtbij staat en u het gevoel heeft dat hij of zij niet zonder u kan. Zorgtaken uit handen geven is niet eenvoudig. Maar als u alles zelf wilt doen, neemt u snel te veel hooi op uw vork. Het risico is dat u oververmoeid raakt of een burn-out krijgt.
Kijk in de omgeving
Zorg uitbesteden is iets waar veel mantelzorgers niet aan moeten denken. Maar u hoeft echt niet alles alleen te doen. Hulp vragen is vaak moeilijk, want u wilt een ander niet belasten. Maar de meeste mensen vinden het ook fijn om een keer te kunnen helpen. Daarbij maakt het veel uit hoe u de vraag stelt. Geef heel duidelijk aan wat voor soort hulp u nodig heeft. Kijk of vraag binnen uw familie, netwerk of omgeving waar iemand goed in is of wat hij graag doet. Heeft u bijvoorbeeld een neef die goed in financiën is, vraag hem dan of hij wil helpen met administratieve zaken. Vraag een vriend die tijd heeft of hij een middag in de week een wandeling wil maken of een spelletje wil doen met uw naaste. Vraag een klusser of hij af en toe een klusje in huis wil doen. Misschien vindt een kleinkind het wel leuk om te komen voorlezen, komt een vriendin met een kookhobby graag af en toe koken en is er weer een ander die wil helpen om het huis schoon te houden.
Zoek een vrijwilliger of betaalde hulpverlener
Als het niet lukt om in uw eigen familie of vriendengroep hulp te vinden, kunt u proberen om een vrijwilliger te vinden. Voor kleinere klussen, zoals boodschappen of een klusje in huis, zijn er burenhulp-apps, zoals Next Door. U kunt ook tegen betaling hulp inroepen, bijvoorbeeld van een student of zelfstandig zorgverlener.