Mantelzorg voorbereiden, zo doet u dat

Ineens kan het zover zijn: u heeft mantelzorg nodig. Wilt u dan een beroep doen op uw kinderen? Is er hulp in de buurt? Blijft u thuis wonen? Dit zijn lastige vragen en het is goed om daar al over na te denken als u nog gezond bent. Praat er al eens over met uw familieleden. Een goede voorbereiding kan problemen voorkomen.

Praat u wel eens met elkaar over ouder worden? Of over het achteruitgaan van uw gezondheid? Veel mensen vinden dat moeilijk. Ouders willen hun kinderen niet lastigvallen met hun zorgen. En kinderen willen hun ouders niet confronteren met hun vragen. Toch kan een gesprek veel problemen voorkomen. Waarover zou zo’n gesprek kunnen gaan?

Zorg

Heeft u kinderen? Hoe denken zij over zorgen voor hun ouders, als dat nodig is? Wilt u zelf eigenlijk wel dat uw kinderen voor u gaan zorgen? Denk ook na over uw sociale contacten. Dat zijn familieleden, vrienden, kennissen en buren. Zijn daar mensen bij die iets willen doen?

Financiën

Heeft u uw bankzaken goed geregeld? Heeft u geld om zorg in te kopen? Heeft u nagedacht over een testament en een uitvaartverzekering? En als u zelf geen beslissingen meer kunt nemen, wie mag dat dan wel voor u doen? Meer hierover leest u op de website goedvertegenwoordigd.nl.

Wonen

Kunt u in uw huis blijven wonen als u zorg nodig heeft?  Kleine aanpassingen kunnen ervoor zorgen dat uw huis ook als u ouder wordt, bij u blijft passen. En kunt u deze aanpassingen betalen? Woont uw familie in de buurt, of juist ver weg? Misschien wilt u dichter bij elkaar gaan wonen. Of denkt u aan een kleiner huis? Er zijn allerlei mogelijkheden. Zie ook het dossier Waar ga ik wonen? En weet u welke hulpmiddelen er zijn om het leven makkelijker te maken?

Praten is lastig

Vindt u het moeilijk om een gesprek te beginnen? Mantelzorg.nl heeft een hiervoor de praatposter ontwikkeld. Een handig hulpmiddel om op een speelse manier met een naaste de eerste vragen te bespreken; tijdens een wandeling, een rit in de auto of gewoon aan de keukentafel! Zo krijgt u inzicht in elkaars verwachtingen en de onderwerpen zijn daarna veel makkelijker bespreekbaar.