Als u zelf niet naar iemand toe kunt gaan, kunt u navragen of er in zijn of haar omgeving iemand is die kan helpen. Is er iemand in de familie of vriendenkring die iets kan doen? Zijn er buren of buurtgenoten die kunnen helpen? Vraag het gewoon. Mensen willen vaak graag een ander helpen.
Kent u niemand die kan helpen? U kunt ook aankloppen bij het Steunpunt Mantelzorg in uw gemeente. Veel steunpunten organiseren bijvoorbeeld hulp bij het boodschappen doen of bij andere klussen. Of u kunt een vrijwilliger zoeken via een website, zoals WeHelpen, NLvoorelkaar en Nextdoor. Sinds kort heeft WeHelpen ook een handige app: Whapp.
De overheidswebsite Zorgvannu.nl geeft meer informatie over online platforms voor hulp voor en door bekenden en buurtgenoten.
Thuiszorg inschakelen
Als de persoon voor wie u zorgt thuiszorg krijgt, kunt u ook de thuiszorgmedewerker om hulp vragen. Heeft hij of zij nog geen thuiszorg maar is dat wel dringend noodzakelijk? Dan kunt u ook het Wmo-loket van de gemeente om hulp vragen.
Weet u niet hoe u vervangende hulp moet organiseren? Ook hierbij kunt u hulp vragen, bijvoorbeeld van een mantelzorgmakelaar.
Informatie over maatregelen om besmetting met het coronavirus te voorkomen, kunt u vinden op de website van de RIVM.
Maaltijden verzorgen
Kookte u op vaste dagen voor iemand en kan dat nu even niet? Dan kunt u ook een maaltijd laten bezorgen. Dat kan bijvoorbeeld door een abonnement op Thuisgekookt. Op deze website kunt u een vaste thuiskok zoeken die voor bijvoorbeeld vier of acht euro per portie eten kookt. U kunt kiezen tussen afhalen en thuisbezorgen. Thuiskoks houden ook rekening met dieetwensen.
In het artikel Hoe regel ik een warme maaltijd (als koken niet meer lukt?) vindt u nog meer mogelijkheden.
Contact op afstand
Als u niet of minder vaak op bezoek gaat, hoeft dat niet te betekenen dat u minder contact heeft. U kunt bijvoorbeeld vaker bellen. Vraag of andere familieleden en bekenden dat ook doen, eventueel door een rooster op te stellen. Dan voelt de persoon voor wie u zorgt zich minder alleen en kunt u goed zicht houden op hoe het met hem of haar gaat.
Misschien is het een leuk idee om met een smartphone of tablet te bellen via WhatsApp, Skype, Facetime of Zoom. Op die manier kunt u elkaar ook zien terwijl u praat. U kunt zelfs samen spelletjes doen. Meer hierover leest u in het artikel Zo wordt u snel handiger met digitaal contact.
Met WhatsApp kunt u ook spraakberichten, foto’s en filmpjes versturen. Een kaartje, brief of tekening opsturen of door de brievenbus doen is natuurlijk ook leuk.
Hulp in noodgevallen
Als de persoon voor wie u zorgt plotseling hulp nodig heeft, bijvoorbeeld bij een val, is het goed als hij of zij een alarmknop kan gebruiken. Heeft u nog geen personenalarm in huis, dan is dit misschien het juiste moment om dat te regelen. Is er al wel een alarmsysteem, druk uw naaste dan op het hart de alarmknop ook altijd bij zich te dragen. Ook buiten de deur is het belangrijk om alarm te kunnen slaan. Dat kan bijvoorbeeld met horloges van Wuzzi Alert.