Mantelzorger, gun uzelf wat klein geluk

U bent het misschien niet zo gewend: goed voor uzelf zorgen.  Toch is het ontzettend belangrijk, zeker als u mantelzorger bent. Als u niet oppast, gaat de zorg voor de ander ten koste van uzelf. Gelukkig kan het ook anders.

Het klinkt zo eenvoudig: maak wat vaker tijd voor uzelf. Ga even lekker met een boek in de tuin zitten. Vergeet uw eigen hobby’s niet. Maar zo eenvoudig als het klinkt, zo moeilijk is het vaak in de praktijk. Het boek Klein geluk voor de mantelzorger wil daar verandering in brengen.

Recepten voor geluk

In Klein geluk voor de mantelzorger vindt u geen hoofdstukken, maar recepten. Elk recept gaat uit van een behoefte. Heeft u behoefte aan rust? Dan geeft het boek u meer dan twintig verschillende recepten om rust voor uzelf te realiseren. Heeft u behoefte aan vrolijkheid? Maak dan uw keuze uit recepten als ‘Geluid moet eruit!’ of ‘Spelen met uw gedachten’. Op zoek naar meer energie? Dat kan, kies bijvoorbeeld uit recepten als ‘Kracht en last in balans’, ‘De magie van de nacht’ of ‘Mijn vriend de wind.’ Zo komen er zeven belangrijke behoeften van mantelzorgers aan bod: rust, ontspanning, steun, energie, inzicht, vrolijkheid en contact.

Strooi met complimenten

Soms is het mantelzorgen zo zwaar dat het lijkt alsof helemaal niets nog leuk is. De negatieve spiraal ligt dan op de loer. Om dat te doorbreken en weer wat vrolijkheid te voelen, is er het recept 'Strooien met complimenten'. Door twee weken lang dagelijks iemand een complimentje te geven, komt er weer ruimte voor een positieve instelling. Om complimentjes te geven, moet u namelijk letten op leuke, bijzondere, lieve of verrassende dingen en dat doorbreekt de negatieve spiraal.

Inspirerende rolmodellen

Voor het ‘gewone’ leven hebben we rolmodellen genoeg: die ene stoere opa, die oude tante op haar racefiets, de zus die gezin en carrière schijnbaar moeiteloos combineert. Maar wie inspireert de mantelzorger? In dit recept vindt u titels van inspirerende films en boeken, maar ook adressen van websites met verhalen, blogs en filmpjes van inspirerende mantelzorgers. Zoals de boeken Ma, van Hugo Borst, of Een warme jas van Ineke Ludikhuize, of de film Intouchables (over de ongewone verzorger van een zwaar gehandicapte man).

Hulp? Heel graag!

Klinkt u dit bekend in de oren: ‘Nee hoor, dat hoeft niet, dat kan ik zelf wel.’? En wat vindt u dan van deze stelling: ‘Hulp vragen is een daad van kracht en niet van zwakte.’? Bijna iedereen heeft de gewoonte hulp af te wijzen, maar accepteren is veel fijner. Hulp voor de mantelzorger betekent steun en ontspanning voor de mantelzorger: wel zo gezond. En degene die dat gras wel even voor u wil maaien of die boodschappen voor u wil doen, voelt zich er ook fijner bij als u het aanbod accepteert. Gun het uzelf, en gun het die ander!

Gun uzelf wat klein geluk?

Er staan er nog veel meer leuke, praktische en inspirerende recepten in Klein geluk voor de mantelzorger. Eigenlijk zou iedere mantelzorger zichzelf dit bijzonder fijne boekje cadeau moeten doen. U verdient het! Titel: Klein geluk voor de mantelzorger Maria Grijpma en Inge Jager, Klein  geluk voor de mantelzorger, 17,50 euro. Kijk hier voor het online inkijkexemplaar.