Medicijnen meenemen op reis, kan dat zomaar?

Heeft u of iemand waarmee u op reis gaat, medicijnen nodig? Let dan goed op de regels voor het vervoer van medicijnen.

In veel medicijnen zitten stoffen die onder de Opiumwet vallen, zoals in sterke pijnstillers, rustgevende middelen, ADHD-medicatie en medicinale cannabis. Medisch gebruik is toegestaan, maar als u zulke medicijnen mee wilt nemen naar het buitenland, heeft u een officiële verklaring van uw arts nodig. Met zo’n verklaring toont u aan dat u de medicatie voor eigen gebruik meeneemt.

De meest voorkomende medicijnen die onder de opiumwet vallen zijn:

medicatie opiumwet

Twijfelt u of een medicijn de grens over mag? Vraag dan bij uw huisarts of apotheek na of de medicijnen die u of uw reisgenoot gebruiken onder de Opiumwet vallen.

Medische verklaringen

Gaat u op reis en wilt u medicijnen meenemen die onder de Opiumwet vallen? Dan is alleen een zogeheten medisch paspoort niet voldoende. U  heeft een officiële verklaring nodig van de arts. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) legaliseert deze verklaring van uw arts.

Er zijn twee verschillende verklaringen: een Schengenverklaring voor reizen binnen het Schengengebied en een Engelstalige verklaring voor reizen buiten het Schengengebied. De verwerkingstijd van de formulieren is circa vier weken, dus vraag op tijd een van deze verklaringen aan.

Schengenlanden

Tot het Schengengebied horen België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland. Gaat u naar één van deze landen en neemt u medicatie mee die onder de Opiumwet valt, dan heeft u een Schengenverklaring nodig.

Download het formulier op www.hetcak.nl en vul het volledig in, vergeet het stempel en de handtekening van uw arts niet. Stuur het formulier per post of digitaal naar het CAK. Met één Schengenverklaring mag u één medicijn meenemen en maximaal vier landen bezoeken. De verklaring is dertig dagen geldig. Duurt de reis langer dan moet u meerdere verklaringen aanvragen.

Overige landen

Gaat u naar een land dat niet in het Schengengebied ligt? Dan heeft u een medische verklaring nodig van uw arts. Deze moet in het Engels en in briefvorm opgesteld zijn. Een Engelstalige medische verklaring is één jaar geldig als de medicatie en dosis hetzelfde blijven. Verandert uw medicatie of de dosering, dan heeft u een nieuwe verklaring nodig.

Afhankelijk van het land waar u naartoe reist, moet uw verklaring in sommige gevallen nog gelegaliseerd worden door de ambassade en het Ministerie van Buitenlandse zaken. Voor bepaalde landen zijn aanvullende documenten nodig of is de procedure anders. Op de website van het CAK kunt u per land opzoeken welke stappen u precies moet doorlopen.

Andere medicijnen meenemen

Medicijnen die niet onder de Opiumwet vallen, mag u gewoon meenemen op reis. Neem ze mee in de originele verpakkingen waar de sticker van de apotheek met uw naam en de dosering nog op zit.

Het is handig om bij de huisarts of apotheek een medicijnenpaspoort (ook wel geneesmiddelenpaspoort genoemd) aan te vragen. Hierin staat welke medicijnen u gebruikt en wat de internationaal gebruikte stofnamen zijn. Mocht u medicatie kwijtraken, dan kan een arts  de juiste vervanging voorschrijven. Zo’n medicijnenpaspoort is handig, maar geen officieel reisdocument.

Bewaar medicijnen in uw handbagage als u met het vliegtuig reist, want in het ruim kan het erg koud worden en kunnen medicijnen onbruikbaar raken.