Wonen zoals u dat wilt
Hoe trekt u sokken aan als u moeilijk kunt bukken? En hoe krijgt u lastige knopen dicht als u maar één hand kunt gebruiken? Deze hulpmiddelen maken het makkelijker om uzelf aan en uit te kleden.
Er bestaan veel verschillende soorten hulpmiddelen, ook voor aan- en uitkleden. De kennisorganisatie Vilans heeft een overzicht gemaakt van deze hulpmiddelen. We beschrijven een aantal hulpmiddelen die voor veel mensen belangrijk kunnen zijn.
Als u moeite heeft met bukken, kan het lastig zijn om uw schoenen aan te trekken. Met een extra lange schoenlepel kunt u dat toch zelf blijven doen. Vindt u het ook lastig om uw schoenen uit te trekken? Een laarzenknecht kan dan helpen. Dat is een plankje met een inkeping waar u de hiel van uw schoen in zet. Terwijl u met de andere voet het plankje tegenhoudt, kunt u uw schoen uittrekken.
Als veters strikken een probleem is, kunt u elastische veters gebruiken. De elastische veters moeten de eerste keer gestrikt worden. Daarna veren ze mee, zodat u uw schoenen als instappers kunt gebruiken. Een andere oplossing is een magnetische vetersluiting. Dat zijn magnetische plaatjes waar u de veters één keer doorheen moet rijgen. Daarna kunt u de schoen met één klik openen of sluiten.
Kunt u uw arm niet ver genoeg strekken? Een kousaantrekker is een hulpmiddel om toch zelf uw sokken, kousen of panty’s aan te kunnen doen. U bevestigt de kous in de aantrekker. Daarna kunt u er makkelijk uw voet insteken. Er zijn verschillende hulpmiddelen om kousen aan te trekken, dus het is handig om op internet te kijken welke het best bij u past. Er zijn ook hulpjes voor het uittrekken van kousen.
Als u uw vingers of handen niet goed kunt gebruiken, is het lastig om knopen of een rits dicht te maken. Een knoophaak is een handig instrument om met één hand een knoop in het knoopsgat te doen. Met de haak kunt u ook een rits openen of sluiten. De rits moet dan wel een trekker hebben met een opening. Als u alleen meer houvast nodig heeft, kunt u ook een ring of koordje aan de trekker van de rits maken.
Een broek of rok optrekken is niet makkelijk als u weinig kracht in uw armen heeft of maar één hand kunt gebruiken. Met een broekclip gaat dat makkelijker. Een broekclip is een elastisch koord met aan ieder uiteinde een knijper. Eén knijper maakt u vast aan uw broek of rok, de andere aan uw shirt, overhemd of trui. U trekt de broek of rok eerst zo hoog op als u kan terwijl u zit. Maak dan de clips vast. Als u nu opstaat, komt uw broek of rok vanzelf mee omhoog. U kunt de broekclip ook gebruiken als u naar het toilet bent geweest.
Kunt u uw armen en schouders minder goed bewegen, dan is het lastiger om een vest of jas aan te trekken. Een aankleedstok helpt. Dat is een stok met een haak eraan. Daarmee kunt u de kleding in de goede positie houden, zodat u uw arm makkelijk in de mouw kunt steken. Als u één arm niet kunt gebruiken, is er een handige techniek om een jas aan te trekken. Hoe het werkt ziet u in dit filmpje.
Voor het aantrekken van strakke steunkousen heeft u veel kracht nodig. Er zijn verschillende hulpmiddelen die deze lastige klus makkelijker maken. Er zijn glijzakken die ervoor zorgen dat de kous soepel over de voet en het been glijdt. Antisliphandschoenen kunnen helpen om meer grip te hebben op de kous.
De hulpmiddelen kunt u zelf kopen bij thuiszorgwinkels of internetwinkels, soms ook in een warenhuis of huishoudwinkel. De meeste hulpmiddelen voor aan- en uitkleden worden niet vergoed. Hulpmiddelen voor het aan- en uittrekken van steunkousen kunnen wel vergoed worden door de basisverzekering. U heeft hiervoor een verwijzing nodig van uw arts. Vraag uw zorgverzekeraar om meer informatie.
Wilt u weten hoe de hulpmiddelen in dit artikel eruitzien of hoe u ze gebruikt? Of heeft u hulp nodig bij andere zaken? Kijk dan in de Hulpmiddelenwijzer van Vilans.