Met een rollator in huis: de 6 beste tips

Een rollator geeft u veel vrijheid, ook in uw eigen huis. Er zijn speciale rollators voor binnenhuis. Die zijn kleiner, lichter en beter wendbaar doordat ze kleinere wielen hebben dan een rollator voor buiten. Een rollator geeft in huis houvast tijdens het lopen, maar kan ook als bijzettafeltje of serveerwagen dienen. Waar moet u op letten als u in huis een rollator nodig heeft? Wij geven u zes tips.

1. Meet de deuropening op

Rollators zijn er in alle soorten en maten. Het is belangrijk dat u de deuropeningen in uw huis opmeet. Dat geldt ook voor de deuropeningen naar de wc en de badkamer. Uw rollator moet door de smalste deur kunnen. Let ook op de breedte van de gang. Kunt u de draai maken naar de woonkamer? De remkabels en een eventueel mandje mogen niet te ver uitsteken.

2. Bedenk waar u de rollator voor nodig heeft

Heeft u de rollator nodig bij het douchen? Dan is een kleine en wendbare rollator een goed idee. Wilt u regelmatig uitrusten? Veel rollators hebben zitjes. De zitting moet wel de goede hoogte hebben. Soms zijn rugleuningen verkrijgbaar. Probeer het uit in de winkel. Let ook op de parkeerrem. Die moet u kunnen uitschakelen zónder de handvatten los te laten. Een dienblad met een opstaande rand is handig als u spullen wilt vervoeren. Bijvoorbeeld uw kopje koffie of een bord.

3. Verwijder kleedjes en drempels

Hoe vlakker de vloer, hoe makkelijker u met de rollator beweegt. Liggen er losse kleedjes in huis? Haal ze weg, ook uit de badkamer en de wc. Drempels kunt u (laten) vervangen door speciale platte drempelvervangers. Die zijn te koop bij bouwmarkten. Is vervangen niet mogelijk of toegestaan? Dan kunt u kiezen voor een drempelhulp. Dit is een strook van aluminium of kunststof, die het hoogteverschil overbrugt.

4. Let op snoeren!

Steeds meer apparaten zijn snoerloos. Dat heeft een groot voordeel: er liggen geen snoeren op de grond. Heeft u nog lampen met snoeren, of kabels van de telefoon of televisie? Met speciale kabelgoten kunt u die wegwerken. Ook zelfklevende kabelklemmen zijn een goed idee: daarmee maakt u snoeren vast aan de plinten. U vindt deze materialen bij bouwmarkten en woonwinkels.

5. Maak een proefrondje

Heeft u de rollator net in huis? Maak een proefrondje door alle ruimtes, het liefst met iemand in de buurt. Misschien staat een meubelstuk in de weg? Dat kunt u laten verplaatsen of weghalen.

6. Neem de rollator niet mee naar buiten

Een speciale binnen-rollator is meestal niet geschikt voor gebruik buitenshuis. De wielen zijn dunner en wendbaarder dan bij een gewone rollator. Soms heeft een binnen-rollator drie wielen in plaats van vier. Prima voor in huis; niet zo stabiel op de stoep. Voor een wandeling buiten de deur is een stevige rollator geschikter. Heeft u weinig plek? Kies dan een rollator die u buiten en binnen kunt gebruiken. Uw leverancier kan u helpen bij uw keuze.