Met een rollator naar buiten: de 10 beste tips

Een rollator geeft u veel bewegingsvrijheid. Er zijn speciale rollators voor buitenshuis. Waar moet u op letten als u buiten een rollator nodig heeft? Wij geven u tien tips.

1. Vier wielen!

Kies een rollator met vier wielen. Rollators met twee of drie wielen zijn niet stabiel genoeg voor gebruik buitenshuis. De beste wielen voor buiten zijn grote 'soft' wielen, zachte wielen dus. Er zit geen lucht in, dus u kunt geen lekke band krijgen. U loopt makkelijk over drempels en hobbels en ze doen het ook prima op onverharde wegen. Ook vangen de wielen harde schokken makkelijk op, bijvoorbeeld als u over klinkers loopt.

2. Let op het gewicht

Een standaard rollator is gemaakt van staal. Lekker stevig, maar ook zwaar, gemiddeld 11 kilo. Een lichtgewicht rollator is meestal van aluminium. Hij weegt zo’n 7 kilo en is makkelijker te tillen. Handig dus als de rollator mee de auto in moet. Lichtgewicht is daarom een goede keuze als u niet zo sterk bent. Een lichtgewicht model is vaak iets duurder dan de standaard rollator. De lichtste rollators zijn gemaakt van carbon of koolstofvezel. Ze wegen nog geen 6 kilo en zijn toch stabiel. Dit zijn ook de duurste modellen: vanaf 400 euro. Er zijn ook extra stevige rollators. Ideaal als u veel weegt, of erg groot bent. Een XXL-rollator heeft een brede zitting en kan meer dan 200 kilo dragen.

3. Denk ook aan de extra’s

U kunt allerlei extra’s kopen voor uw rollator. Wilt u boodschappen doen? Kies voor een boodschappenmandje of boodschappentas. Als u een wandelstok gebruikt, kunt u hiervoor een speciale houder kopen. Informeer bij uw leverancier naar de mogelijkheden. Wilt u regelmatig even uitrusten? Dan is een ruggensteun heel fijn. Als u lange wandelingen maakt, kunt u een waterflesje meenemen. Hier zijn speciale houders voor. Let goed op de prijzen. Soms zijn de extra’s bij de prijs van de rollator inbegrepen. Dit verschilt per model en per merk.

4. Verlichting

Bent u eigenlijk wel goed zichtbaar met uw rollator in het donker? Verlichten kan op verschillende manieren:  met reflectoren of een lampje. Sommige rollators hebben al reflectoren. Die weerkaatsen het licht van bijvoorbeeld een koplamp van een auto, waardoor u beter zichtbaar bent. Zorg er voor dat de reflectoren tijdens het lopen goed te zien zijn, anders hebben ze weinig nut. Heeft uw rollator geen reflectoren? In de fietsenzaak bij u in de buurt, kunt u zeker ook reflectoren zelf aanschaffen. Naast het licht van de reflectoren, kunt u ook zorgen dat u een lamp op de rollator heeft.  Of op uzelf, bijvoorbeeld een fietslampje om uw arm. Vraag ernaar bij de fietsenzaak bij u in de buurt.

5. Kies voor gebruiksgemak

Een rollator kiest u niet zomaar: u heeft hem iedere dag nodig. Gebruiksgemak is dan ook heel belangrijk. U kunt dit testen voor u de rollator koopt of huurt. Gaat de rollator af en toe mee op reis? Dan moet hij makkelijk in te klappen zijn. Let ook op de maat van de ingeklapte rollator. Vooral als u een klein huis heeft, of een kleine kofferbak. Bij sommige rollators zijn de remkabels weggewerkt. Dat is erg praktisch. En het verkleint de kans dat u ergens achter blijft haken.

6. Is de hoogte goed?

Bijna alle rollators hebben een zitje. Hierop kunt u even uitrusten. De zithoogte moet wel goed zijn. Neem de maat op van uw favoriete stoel. Dat is een goede zithoogte voor u. Let ook op de handgrepen: zitten die op de goede hoogte? Als ze te laag zitten, krijgt u last van uw rug. Niet alle rollators zijn verstelbaar.

7. Speciale wensen? Kies een speciale rollator

Soms is een gewone rollator niet geschikt. Bijvoorbeeld als u maar één arm kunt gebruiken, of geen kracht heeft in een van uw handen. Er bestaan rollators met een rem aan één kant, die toch beide wielen blokkeert. Heeft u de ziekte van Parkinson? Er zijn speciale rollators met een gekleurde laserstraal bij de achterwielen. Die doorbreekt een moment van ‘bevriezing’. Er zijn ook rollators die dit bereiken met een pieptoon. Loopt u met een gebogen rug? Dan zijn extra armsteunen een goed idee. Uw polsen hoeven dan niet al het gewicht te dragen. Rollators met deze steunen heten vaak ‘walkers’. Als handgrepen een probleem zijn, kunt u ze laten vervangen door een beugel.

8. Met een reis-rollator bent u flexibel

Er zijn speciale reis-rollators. Ze zijn licht en heel klein op te vouwen. U kunt een reis-rollator meenemen in de auto, de trein en zelfs in het vliegtuig.

9. Rollator huren

Rollators zitten niet meer in het basispakket van de zorgverzekering. Bij thuiszorgwinkels kunt u rollators huren. Dit kan per dag of per week, afhankelijk van de winkel. Bij Medipoint huurt u een rollator voor 8 euro per week. Een lichtgewicht rollator voor binnen kost 12,50 euro per week. Bij Vegro kunt u rollators per dag huren. De prijzen variëren van 1,55 euro per dag voor een standaard rollator tot 4,75 euro per dag voor een extra groot en stevig exemplaar. Er zijn ook commerciële bedrijven waar u een rollator kunt huren. Bijvoorbeeld rollatorwinkel.com. Een gewone rollator kost hier 19 euro per week. Heeft u de rollator langer nodig? Voor vier maanden betaalt u 79 euro.

10. Rollator kopen

Heeft u de rollator langer nodig dan zes weken? Dan is kopen meestal voordeliger. De prijzen van de rollators zijn heel verschillend: van 60 euro tot 900 euro. Als u dit niet zelf kunt betalen, komt u misschien in aanmerking voor bijzondere bijstand. Vraag hiernaar bij uw gemeente. U vindt rollators onder andere in de preventiewinkel van Interpolis en bij bovengenoemde organisaties of de thuiszorgwinkels in uw gemeente.