Minder zorg? Zo bereidt u zich voor

Nederland vergrijst en er is niet genoeg personeel om de groeiende groep ouderen te verzorgen. We zullen er aan moeten wennen dat de gezondheidszorg van de toekomst meer van ons vraagt. We gaan in de toekomst meer zelf doen en meer hulpmiddelen gebruiken, zodat de wijkverpleging minder vaak hoeft te komen.

Op tijd voorsorteren

Waar wilt u wonen als u ouder wordt? In uw eigen buurt? Of dichterbij de kinderen? In de natuur of juist in de stad? Ga op zoek naar een huis waar u de rest van uw leven kan (en wil) blijven wonen. Wacht daar niet te lang mee, want als u op tijd verhuist bent u nog in staat om de buren te leren kennen en vrienden te maken op uw nieuwe adres.

Huis aanpassen

Wilt u het liefst blijven wonen waar u nu woont? Controleer dan welke aanpassingen nodig zijn. Denk hierbij aan het weghalen van drempels en het installeren van een inloopdouche, goede verlichting binnen en buiten, een slaapkamer in de buurt van de badkamer en wc of een slaapkamer beneden en beugels in badkamer en toilet.

Gebruik de mogelijkheden en hulpmiddelen die er zijn

Gemeenten zijn verplicht om via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) te regelen dat ouderen zo lang mogelijk aan de samenleving kunnen meedoen. Hulpmiddelen kunnen daarbij helpen. Bijvoorbeeld een rollator, driewielfiets, traplift of vervoer op maat. Er komen steeds meer slimme oplossingen die u zelf kunt toepassen, zoals maaltijdrobots en slimme medicijndoosjes. Het is allemaal bedoeld om uw leven zo prettig mogelijk te houden. Vindt u het lastig om hulpmiddelen te gebruiken? Schaamt u zich er misschien voor? Probeer dat gevoel opzij te zetten. Gebruik de mogelijkheden die er zijn op het moment dat u ze nodig heeft. Voor hulpmiddelen via de gemeente betaalt u een vast bedrag per maand.

Verdiep u in technologie

Technologie is een onderdeel van ons leven en ook steeds meer van de zorg. Dan is het handig als u kunt omgaan met bijvoorbeeld een tablet of een computer. Zo kunt u eenvoudig contact houden met uw zorgverleners. Veel huisartsen en gezondheidscentra werken met een patiëntenportaal, waarin u afspraken kunt maken en vragen kunt stellen. Moet uw bloeddruk regelmatig gecontroleerd worden? Misschien kunt u dat thuis zelf doen en uw bloeddruk bijhouden in een app of in het patiëntenportaal. Als u een doorverwijzing nodig heeft naar een specialist, kan uw huisarts dat digitaal regelen via ZorgDomein. Daarvoor is het handig als u vertrouwd bent met digitale hulpmiddelen. U kunt hier hulp bij krijgen en mee oefenen in de Bibliotheek.

Praat vandaag over morgen

Als u ouder wordt, gaat u een nieuwe levensfase in. Hoe ziet u deze fase? Wat verwacht u van uw kinderen en uw vrienden? Denken uw kinderen of vrienden er op dezelfde manier over? Voer die gesprekken op tijd, zodat u in actie kunt komen als blijkt dat u er anders over denkt dan de mensen om u heen. Willen de kinderen graag dat u bij hen in de buurt komt wonen? Of juist niet? Zijn er vrienden die mantelzorger kunnen zijn? Dat zijn allemaal belangrijke vragen.

Maak contacten in de buurt

Maak kennis en sluit vriendschap met uw buren. Buren kunnen heel belangrijk zijn als u ouder wordt, vaker thuis bent en misschien ook minder mobiel wordt. Demograaf Jan Latten van het Centraal Bureau voor de Statistiek zegt hierover: “Van de bewoners die weinig contact hebben met de buren, is 69 procent tevreden met het leven. Die tevredenheid stijgt enorm wanneer buurtbewoners met elkaar omgaan, elkaar helpen en zich thuis voelen in hun buurt. Van deze bewoners is 97 procent tevreden met het leven.”

Koester familie en vrienden

Voor een goede oude dag is het belangrijk dat u er niet alleen voor komt te staan. Mensen met goede sociale banden zijn gelukkiger en gezonder dan mensen met minder vrienden, familie en andere mensen om hen heen. Ook leven ze langer. Dat laat onderzoek van de universiteit van Harvard zien. De mensen waar u nu energie in steekt, zijn de mensen waar u straks nog steeds veel mee omgaat.

Een appeltje voor de dorst

Geld sparen is slim, ook als u weinig rente op uw spaargeld krijgt en er niet direct rijk van wordt. U kunt uw spaargeld later hard nodig hebben voor onverwachte uitgaven. De auto of de wasmachine kan stukgaan, het dak kan gaan lekken en u kunt hoge zorgkosten krijgen die niet volledig worden vergoed. Het is fijn als u zelf bijvoorbeeld hulpmiddelen kunt kopen of huren als dat opeens nodig is. Of om particuliere hulp in te schakelen als de thuiszorg niet voldoende personeel heeft om u te helpen. Een financiële buffer geeft rust.

Gezond leven

Met een gezonde manier van leven heeft u niet alleen een grotere kans om langer te leven, maar ook om langer in goede gezondheid te leven. Met een gezonde leefstijl kunt u bijvoorbeeld diabetes type 2 voorkomen of uitstellen. Iedere dag een halfuur wandelen, niet roken, maaltijden met veel verse groenten eten en genoeg ontspannen zijn belangrijke onderdelen van een gezond leven. Vindt u het lastig om gezonder te leven? Probeer dan eerst één aanpassing te doen, bijvoorbeeld iedere dag een ommetje maken of alleen in het weekend koekjes in huis halen. Dat zijn eenvoudige veranderingen, die u al een eind in de goede richting helpen.