Mobiel blijven in huis

Er zijn veel hulpmiddelen voor in huis om veilig te blijven lopen en bewegen. We zetten ze voor u op een rijtje.

Er zijn veel hulpmiddelen om u beter te kunnen voortbewegen in huis. Op de Hulpmiddelenwijzer van Vilans kunt u informatie vinden over hulpmiddelen voor ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking. De hulpmiddelenwijzer kan u helpen een goede keuze te maken Op deze website vindt u ook prijzen van de genoemde artikelen. We zetten een aantal handige hulpmiddelen voor u op een rij. 

Drempelhulp

mobiel, mobiel blijven, drempel, thuis blijven wonen

Met een drempelhulp overbrugt u hoogteverschillen bij drempels. U loopt en rijdt er met een rollator of rolstoel gemakkelijker overheen. De rollator optillen hoeft niet meer, waarmee u kracht bespaart. U vermijdt bovendien vastlopen op de drempel, waardoor het risico op vallen vermindert. U hoeft ook niet over een drempel heen te stappen.

Vierpoten

Vierpoten lijken op wandelstokken met aan de onderkant vier steunpoten. U gebruikt de lichtgewicht vierpoten als extra stevige ondersteuning bij het lopen, staan en opstaan en gaan zitten. U kunt de hoogte van de meeste vierpoten instellen.

Looprek

Een looprek vergemakkelijkt het lopen. Het biedt steun en stabiliteit en is vooral geschikt wanneer u zwaar moet steunen tijdens het staan of lopen. Als u weer wat mobieler bent en makkelijker loopt, is de volgende fase een looprek met voerwielen of mogelijk een rollator als u ook weer naar buiten gaat. Op internet vindt u divers aanbieders van looprekken.

Bukken voorkomen

Bukken op hoge leeftijd is lastig. Bovendien bestaat het gevaar dat u uw evenwicht verliest en valt. Bukken hoeft niet meer met bijvoorbeeld een handveger en blik met een lange steel. Of met een grijper met een lange steel voor als u iets moet oprapen van de grond. Kost het u moeite om te bukken en de post op te rapen? Met een postvanger  - een zak waarin de post wordt opgevangen - aan uw brievenbus heeft u dit probleem in één klap opgelost.

Opstaan

Er zijn verschillende hulpmiddelen om makkelijker uit een stoel op te staan. Bijvoorbeeld sta-op-hulpen die u in uw eigen stoel legt. Of sta-op-stoelen, die met een druk op de knop meekantelen. Daardoor worden spieren en gewrichten nauwelijks belast en kost opstaan veel minder moeite. Er zijn ook losse veerzittingen, die op bijna alle stoelen en ook op sommige rolstoelen en autostoelen passen. Deze veerzittingen kantelen schuin omhoog of omlaag waardoor u gemakkelijker zelfstandig in en uit een stoel kunt komen. U kunt de veerzittingen los meenemen.

Stastoelen

Stastoelen zorgen ervoor dat u met ondersteuning afwisselend kunt zitten en staan, bijvoorbeeld als u langer moet staan bij computerwerk, wassen en koken. Stastoelen zorgen daardoor voor een goede ergonomische houding en bieden veel comfort.

Orthopedische schoenen

Orthopedische schoenen kunnen voetproblemen bij het lopen, staan, werken en sporten verminderen of voorkomen. Het zijn schoenen die op maat gemaakt worden. Orthopedische schoenen vallen onder de basisverzekering en worden (deels) vergoed door uw zorgverzekeraar. De specialist in het ziekenhuis schrijft orthopedisch schoeisel voor. Het is verstandig om daarna over de eventuele vergoeding contact op te nemen uw zorgverzekeraar.

Valmat

Loopt degene voor wie u zorgt het risico op vallen of zwerven? Met een valmat naast en over de hele lengte van het bed voorkomt u letsel bij het uit bed vallen of rollen.

Wandelstok met wielen

Wandelstokken met wielen ondersteunen u bij het lopen zonder steeds de wandelstok te hoeven optillen en neerzetten. Hierdoor kunt u sneller en in een natuurlijk vorm lopen.

Een wandelstok

Als u merkt dat lopen moeite gaat kosten, is een wandelstok een goede overweging. Niet alleen buiten, maar ook in huis kan een wandelstok een uitkomst zijn. De juiste stoklengte bepaalt u zo: Draag schoenen die u meestal aanhebt; Ga in een rechte houding staan; Laat uw armen hangen met licht gebogen ellebogen; Meet vanaf de bovenkant van uw pols tot aan de grond. Dit is de lengte van de wandelstok, inclusief de handgreep.