Moeder weigert elke vorm van hulp. Wat nu?

U vindt dat uw vader of moeder hulp nodig heeft, maar zelf wil hij of zij er niets van weten. Voor een mantelzorger is dit een vervelende situatie. Heeft u hiermee te maken? Wij geven u een paar tips.  

De gezondheid van bijvoorbeeld uw moeder gaat achteruit en ze zorgt slecht voor zichzelf. Hulp van professionals weigert ze. Ze vindt het wel goed dat u een paar dingen voor haar doet. U kunt uw moeder niet dwingen om andere hulpverleners toe te laten, want het is niet verplicht om hulp te accepteren. Hetzelfde geldt voor zorg. Wat kunt u wél doen? U leest het hier.

Geef uw grenzen aan

Als mantelzorger kunt u onmogelijk alles zelf doen. U bent in de eerste plaats kind. Hoe moeilijk het ook is, geef uw grenzen aan. Maak duidelijk wat u wel en niet wilt. Als u steeds toegeeft, is er voor uw moeder geen noodzaak om andere hulp te accepteren. Blijft ze weigeren? Zorg er dan in ieder geval voor dat er altijd genoeg gezond eten en drinken in huis is. Vul de fruitschaal en de koelkast en gooi bedorven spullen weg. En bedenk dat u er niet alleen voor staat. Zo is MantelzorgNL een speciale organisatie voor mantelzorgers. Op hun website vindt u bijvoorbeeld een handige wegwijzer voor mantelzorgers met veel tips.

Regel een alarmknop

Bent u bang dat uw moeder een keer valt? Een personenalarm is dan een goede oplossing. Probeer uw moeder ervan te overtuigen dat dit ook voor haar belangrijk is. Niemand wil een hele nacht op een koude badkamervloer liggen. De meest bekende vorm van een personenalarm is een alarmknop aan een ketting. Er zijn ook andere versies: een clip aan de broekriem, een horloge of een armband. De oproep kan bij u terecht komen, maar dat hoeft niet. Als u niet bereikbaar bent, schakelt het systeem automatisch door naar een tweede persoon. Of naar een thuiszorginstantie. Hoe regel ik een personenalarm?

Vraag zelf om ondersteuning

Vindt u het moeilijk om met uw moeder te praten over haar situatie? In veel gemeenten werken ouderenadviseurs. Deze getrainde vrijwilligers komen bij ouderen thuis. Een ouderenadviseur ondersteunt met praktische zaken. Misschien kan hij of zij uw moeder ervan overtuigen dat hulp nodig is. Het is het proberen waard. Dit doet de ouderenadviseur voor u. Een maatschappelijk werker kan hetzelfde doen. Deze werkt vaak in een sociaal wijkteam. Het spreekuur is gratis.

Overleg met de huisarts en eventueel de wijkverpleging

Heeft uw moeder niet alleen hulp nodig, maar ook zorg? Praat eens met haar huisarts. Hij of zij kan misschien een rol spelen. De huisarts is op de hoogte van de medische situatie en kan een keer bij uw moeder op bezoek gaan. Vreemde ogen dwingen. Wat uw moeder van u niet wil horen, lukt misschien wel via de huisarts. En de huisarts zou u zelfs al in contact kunnen brengen met de wijkverpleging. Misschien is een medewerker van de thuisorganisatie bereid om al eens kennis te komen maken? Hiermee kunt u misschien de stap naar professionele hulp kleiner maken.

Soms is dwang wel mogelijk

Dwang mag alleen als het echt niet anders kan. Bijvoorbeeld als uw moeder een gevaar is voor zichzelf, of voor anderen. Dat is wettelijk geregeld. Zo’n situatie kan voorkomen als uw moeder dementie heeft of om andere redenen zelf geen beslissingen meer kan nemen. Als de situatie onhoudbaar is, kan uw moeder onder dwang worden opgenomen in een verpleeghuis. Een gedwongen opname in het verpleeghuis: hoe werkt dat?