Mondzorg voor thuiswonende ouderen: 5 tips

Een gezonde mond is voor iedereen belangrijk. Maar wat kunt u doen als het niet meer lukt uw mond goed te verzorgen? Kunt u mondzorg aan huis krijgen? En waar vindt u informatie over goede mondzorg? Wij geven u 5 tips.

Een gezonde en frisse mond is belangrijk om goed te kunnen eten, praten en lachen. Als de mond niet gezond is, is er een grotere kans op longontsteking en hart- en vaatziekten. Heeft u suikerziekte? Dan is het extra belangrijk om uw mond goed te verzorgen. Zo verkleint u het risico dat de bloedsuikerspiegel ontregeld raakt. Ook als u medicijnen gebruikt, moet u opletten. Het kan zijn dat u minder speeksel aanmaakt. En een droge mond geeft sneller problemen. Met deze tips blijft uw mond in goede gezondheid.

1. De mond niet vergeten

Acht van de tien ouderen die naar een verpleeghuis verhuizen, hebben een slechte mondgezondheid. Daarom zijn professionals in de gezondheidzorg gestart met het project De mond niet vergeten. Op de website van dit project vindt u veel tips over goede mondzorg. Bijvoorbeeld hoe belangrijk is een gezonde mond en hulpmiddelen, waar poets je mee?

2. Ga naar een specialist

Sommige tandartsen en mondhygiënisten hebben zich gespecialiseerd in mondzorg voor ouderen. Ze hebben zich verenigd in de vereniging voor gerodontologie. De vereniging heeft zo’n 300 leden, er is altijd wel een adres te vinden bij u in de buurt. Vraag uw tandarts er eens naar.

3. Poets goed

 Als u zelf uw tanden niet goed meer kunt poetsen, kan een mantelzorger dat ook voor u doen. Hoe dat moet, staat in het poetsboek. Ook de instructiefilmpjes geven veel informatie, bijvoorbeeld over het poetsen van protheses. Op de website zorgvoorbeter.nl staan ook goede tips voor de mondverzorging van ouderen. 

4. Vraag het de thuiszorg

Steeds meer medewerkers van de thuiszorg letten op mondgezondheid. Wilt u weten of de thuiszorgmedewerkers in uw gemeente ook aandacht geven aan de mondgezondheid? Informeer ernaar bij de wijkverpleegkundige. Of vraag het aan uw huisarts. 

5. Let op de kosten

Voorkom tegenvallers en let op de kosten van mondzorg.  De tandarts wordt niet vergoed door de basisverzekering. De kosten voor een kunstgebit en een klikgebit (een ‘vast’ kunstgebit) vallen wel onder de basisverzekering. U moet een eigen bijdrage betalen. En u betaalt het verplichte eigen risico. Ook de mondhygiënist valt niet onder de basisverzekering. U kunt een aanvullende verzekering afsluiten voor mondzorgkosten. Informeer bij uw verzekeraar naar de mogelijkheden. Op de website allesoverhetgebit.nl staan de kosten voor mondzorg op een rij.

Mobiele brigade op komst?

Op sommige plekken zijn plannen voor een mobiele brigade van tandartsen en mondhygiënisten. Zij kunnen mondzorg geven aan huis. Maar er zijn nog veel vragen over de opzet. Wie gaat het betalen? Is een vergoeding mogelijk via de Wet langdurige zorg? En hoe krijg je de zware tandartskoffer bij iemand thuis? In Zutphen is inmiddels een eerste proef gestart.