Online zorg. Wat is dat?

Thuiszorgorganisaties werken steeds vaker met contact op afstand. Zelfs voor een gesprek met de huisarts hoeft u de deur niet uit. 

Zorg op afstand oftewel beeldzorg werkt via de computer of een tablet. Werkt uw thuiszorgorganisatie met beeldzorg? Dan kunt u een tablet in bruikleen krijgen. U leert ook hoe u met de tablet moet omgaan. Informeer bij uw eigen thuiszorgorganisatie naar de mogelijkheden.

Verpleegkundige kijkt mee

U kunt via beeldzorg ondersteuning krijgen van een verpleegkundige. Bijvoorbeeld als u medicijnen moet innemen of insuline moet spuiten. De verpleegkundige kijkt mee via het beeldscherm en kan u direct advies geven. Zelfs het controleren van een stoma kan digitaal. Heeft u diabetes en gebruikt u een glucosemeter? U kunt de meter voor het beeldscherm houden en de verpleegkundige leest de waarde af. Ook voor mantelzorgers is beeldzorg een uitkomst. De verpleegkundige kijkt letterlijk mee over hun schouder.

Beeldbellen

Ook met uw eigen computer kunt u beeldbellen. Bijvoorbeeld via Skype of Facetime. Dat is telefoneren en kijken tegelijk. U kunt op deze manier eenvoudig contact houden met mantelzorgers, familieleden of mensen in de buurt. Ook kunt u een gesprek voeren met de huisarts.

Privacy

Het is technisch mogelijk om iemand 24 uur per dag in de gaten te houden. Dat kan met behulp van camera’s, sensoren, valdetectoren en beeldschermen. Maar mag dat eigenlijk wel? Wie kijkt er mee? En is de informatie goed beveiligd? Dat wordt allemaal geregeld met de privacywetgeving voor professionele organisaties. 

Voor mantelzorgers geldt de privacywetgeving niet. Als u toestemming geeft, mogen mantelzorgers u in de gaten houden, bijvoorbeeld met behulp van een camera. De mantelzorger kan opletten vanuit zijn of haar eigen huis en u heeft een veilig gevoel.

Meer informatie over communicatie met behulp van beeldschermen is te vinden op hulpmiddelenwijzer.nl.