Op reis met medicijnen? Zo bent u voorbereid

Ook als u medicijnen gebruikt, kunt u gewoon op reis gaan. Er zijn alleen wél een paar dingen waar u rekening mee moet houden. Een goede voorbereiding is het halve werk en hoe beter u bent voorbereid, hoe prettiger de vakantie kan verlopen.

Ruim eenderde van de Nederlandse vakantiegangers is wel eens ziek geweest op vakantie. Een klein deel van hen heeft zelfs wel eens een vakantie moeten afbreken vanwege ziekte. Het goede nieuws is, dat gezonde oudere reizigers in principe niet méér kans lopen om ziek te worden tijdens de vakantie dan hun jongere reisgenoten. Maar als ze ziek worden, kan het wel harder aankomen en grotere gevolgen hebben.

GGD

Wie naar verre landen gaat en tropische bestemmingen in gedachten heeft, doet er goed aan om eerst bij de GGD langs te gaan. Niet alleen voor de verplichte vaccinaties, maar ook voor een goede voorlichting. Niet alle vaccinaties werken even goed bij reizigers boven de 60 jaar. En sommige vaccinaties kunnen bijwerkingen geven, zoals de gele koorts-vaccinatie. Ziekten zoals malaria kunnen ernstiger verlopen. Laat u daarom altijd goed en tijdig informeren door de GGD of huisarts en vraag eventueel 'een gezond op reisadvies' aan. Om u goed te kunnen voorbereiden, heeft de GGD een handige lijst gemaakt van medicijnen en spullen die niet in uw reisapotheek mogen ontbreken. Zoals allerlei middelen tegen veelvoorkomende reisongemakken. Insectenwerende middelen, zonnebrandcreme, pijnstillers, een tekenpincet en ontsmettingsmiddelen.

Eigen reisapotheek

Naast de tips van de GGD heeft u natuurlijk ook uw eigen reisapotheek. Wat hoort er in uw reisapotheek? Allereerst alle medicijnen die u gebruikt, zowel de medicijnen met recept als zonder recept. Neem voldoende voorraad mee: genoeg voor uw reis plus een week extra. Controleer de houdbaarheidsdatum van uw medicijnen. En vergeet niet om tijdig extra medicijnen aan te vragen bij uw arts als u lang op vakantie gaat. Sommige klachten kunnen juist op reis verergeren, zoals allergie of hooikoorts. Het is verstandig om daar rekening mee te houden.

Medicijnenoverzicht

Gaat u naar (sub)tropische bestemmingen? Denk er dan aan om bij uw apotheek te vragen wat de bewaartemperatuur van uw medicijnen is. Ook is het verstandig om een medicijnoverzicht mee te nemen. Hierin staan alle medicijnen die u gebruikt, genoemd bij hun internationale stofnamen. Een medicijnoverzicht is belangrijk in noodgevallen, zodat een arts of apotheker altijd kan zien welke medicijnen u nodig heeft. Maar ook bij de douane kan het handig zijn. Want wat zijn dat voor witte pilletjes die u bij zich heeft? Met een medicijnenpaspoort - dat u dus altijd bij de hand moet houden - voorkomt u óók problemen bij de grens. U vraagt dit eenvoudig aan bij uw apotheek.

Medicijnen in het vliegtuig

Gaat u vliegen? Doe uw medicijnen en spullen voor contactlenzen in uw handbagage - in het bagageruim kan het namelijk vriezen. Draag medicijnen liever niet direct op het lichaam (bijvoorbeeld in uw broekzak), want dat kan weer te warm zijn. Bekijk wél vooraf goed de regels voor vloeistoffen en gels in uw handbagage!

Medicijnen in de auto, caravan of tent

Een koeltasje of koelbox kan medicijnen goed houden in de auto, caravan en tent. Let op: voor sommige medicijnen is een koelbox te koel. Kijk in de bijsluiter hoe u uw medicijnen het beste bewaart. Of vraag het bij uw apotheek.

Lichaam moet wennen

Ouderen zijn vaak gevoeliger voor zaken als een jetlag, hoogteziekte, oververhitting en onderkoeling. Zorg er daarom voor dat u goed uitgerust en met een goede conditie op reis gaat. En neem een paar dagen de tijd om aan de nieuwe tijd en temperatuur te wennen als u bent aangekomen op de plaats van bestemming. Door sommige medicijnen wordt u gevoeliger voor zonlicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor sommige antibiotica. Hier leest u om welke medicijnen het gaat en hoe u zich beschermt. Fijne vakantie!