Bijna de helft van de ouderen wil op vakantie graag een nieuwe omgeving ontdekken en vier op de tien 65-plussers heeft een stedentrip hoog op het verlanglijstje staan. Dat hoeven geen onmogelijke verlangens te zijn. Zowel in Nederland als in het buitenland zijn er veel mogelijkheden.
Nederland
In Nederland zijn er reisorganisaties die vakantieweken in eigen land organiseren voor mantelzorgers en degene voor wie zij zorgen. De plek waar u verblijft is aangepast aan de extra zorg die u nodig heeft. U kunt verblijven in hotels, op campings, in bungalowparken maar bijvoorbeeld ook op een cruiseschip. Deze reisorganisaties regelen op uw vakantieadres de medische zorg, fysiotherapie of medicatie die u nodig heeft. In veel gevallen wordt de behandeling vergoed. U leest alles over deze zorg in dit artikel.
Buitenland
In het verleden waren mensen met een beperking voor hun vakantie maar al te vaak aangewezen op een riviercruise. En natuurlijk, zo'n bootreis langs de Rijn of Donau is schitterend. Maar als u avontuurlijk bent ingesteld, past zo'n reis misschien niet bij u. In dit artikel zetten wij de mogelijkheden voor u op een rij.
Op reis met dementie. Zó lukt het wel.
Voor mensen met dementie kan een nieuwe omgeving verwarrend zijn. U kunt er als familielid of mantelzorger voor kiezen om op vakantie te gaan naar een plek waar u al eerder bent geweest. Lukt dat niet, neem dan vertrouwde voorwerpen van huis mee op vakantie. Foto's bijvoorbeeld of een beeldje of kussen waar de dementerende veel waarde aan hecht.
Teveel nieuwe indrukken kunnen overweldigend zijn. Zorg daarom voor regelmaat en geef houvast door dezelfde bed- en etenstijden aan te houden als thuis. En, heel belangrijk, zorg voor voldoende rustmomenten. Maak veel foto's en bekijk ze regelmatig als u weer thuis bent. Zo wordt de vakantie nog meer een gezamenlijke belevenis en heeft u iets om samen op terug te kijken. Lees ook: Op vakantie met iemand met dementie: zo lukt het wél.