Op vakantie met iemand met dementie: zo lukt het wél

Voor mensen die zorgen voor iemand met dementie is een vakantie niet altijd vanzelfsprekend. Maar met een goede voorbereiding is er meer mogelijk dan u denkt.

Samen op vakantie gaan, klinkt natuurlijk leuk, maar kan ook best spannend zijn. De reis erheen, de nieuwe omgeving en een vreemd bed kunnen voor mensen met dementie voor onrust zorgen. Maar als u uw vakantie goed voorbereidt en uw verwachtingen een beetje bijstelt kan het ook heel fijn zijn er samen weer eens op uit te gaan. 

Doe het sámen

Misschien bent u het gewend om uw partner of naaste veel uit handen te nemen. In het geval van het bedenken en boeken van een vakantie is het toch een goed idee om dat sámen te doen. Voor uw partner of naaste is het fijn om te weten waar hij of zij aan toe is en zo kan hij of zij alvast een beetje wennen aan het idee.

Vertrouwde omgeving

Voor mensen met dementie kan een nieuwe omgeving heel verwarrend zijn. U kunt er voor kiezen een vakantie te plannen naar een plek waar u al eerder bent geweest. Lukt dat niet, neem dan wat vertrouwde voorwerpen van huis mee op vakantie. Foto’s bijvoorbeeld of een beeldje of kussen waar veel waarde aan wordt gehecht. Gaat u naar een hele nieuwe omgeving of plek? Laat dan alvast foto’s zien van de accommodatie die u op het oog heeft en verzamel zoveel mogelijk informatie over de bestemming en deel dat met elkaar.

Rustmomenten

Op vakantie willen we vaak zoveel mogelijk doen en dus stoppen we de dag vol met uitstapjes en tripjes. Bedenk dat al die nieuwe indrukken voor uw partner of naaste behoorlijk overweldigend kunnen zijn. Zorg daarom voor regelmaat en geef houvast door dezelfde bed- en etenstijden aan te houden als thuis. En plan ook rustmomenten in. Het is prima om plannetjes te maken, maar maak ook alternatieve plannen. Zo kunt u tijdens de vakantie goed reageren op de gemoedstoestand van uw naaste.

Foto’s maken

Maak tijdens uw vakantie veel foto’s, deel ze ook met familie en vrienden en bekijk ze regelmatig samen als u weer thuis bent. Zo wordt de vakantie nog meer een gezamenlijke belevenis en heeft u iets om samen op terug te kijken.

Extra hulp ter plekke

Denkt u dat u het toch niet redt om zonder hulp op vakantie te gaan? Dan zijn er andere mogelijkheden. Het Vakantiebureau bijvoorbeeld. Het Vakantiebureau werkt onder andere samen met de Stichting Alzheimer Nederland. Het Vakantiebureau verzorgt vakantieweken in eigen land voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. U kunt, samen met degene voor wie u zorgt, een week op vakantie in een hotel of op een boot in Lunteren, Wezep, Doorn, Ermolo, Mechelen, Lemele en Elsloo. Zo'n 1500 vrijwilligers per jaar maken deze vakanties mogelijk. Allegoeds Vakanties organiseert vakanties in Nederland op basis van volpension in hotels in bijvoorbeeld Lunteren, de Weerribben en op de Veluwe. Als thuis de wijkverpleegkundige al ingeschakeld was, dan nemen bij Allegoeds Vakanties thuiszorgmedewerkers (na overleg tussen de zorgorganisaties) op uw vakantieadres de zorg over in de ochtend en avond. De medewerkers van Allegoeds Vakanties leveren aanvullend de zorg die overdag en 's nachts nodig is in het pensioen of het hotel. Als uw naaste met dementie al in een verpleeghuis woont, kan er ook thuiszorg geregeld worden op het vakantieadres, na overleg met het verpleeghuis. Ook kunt u kiezen voor zorg ter plekke met Zorg op locatie. Zorg op locatie levert zorg op de camping, het hotel of het bungalowpark waar u vakantie viert. Of u boekt gelijk een vakantie bij één van de vakantie-adressen van Zorg op locatie. Zorg op locatie heeft adressen in Drenthe, Gelderland, Groningen, Noord-Holland, Overijssel en zelfs in Duitsland. De thuiszorg die u thuis krijgt, krijgt u ook via Zorg op locatie.

Praktische zaken

Let erop dat uw naaste een identiteitsbewijs bij zich draagt, uw telefoonnummer en het adres van het vakantiehuisje, de camping of het hotel. Misschien is een gps-tracker een goed idee? Zorg ook voor een lijst met telefoonnummers van mensen die u kunt bellen in een noodsituatie. Vraag de huisarts om een medische verklaring voor het geval u voor uw naaste een beroep op de verzekering moet doen.