Wonen zoals u dat wilt
Praten over het einde van het leven is iets dat veel mensen voor zich uitschuiven. Misschien denkt u liever niet aan het einde of vindt u het daar te vroeg voor. Maar misschien heeft u wel ideeën over de laatste fase van uw leven. Het is verstandig om een gesprek daarover niet te lang uit te stellen, zodat de mensen om u heen weten wat u wilt.
Aan het einde van het leven moeten er vaak belangrijke beslissingen worden genomen. Het kan gebeuren dat u ernstig ziek wordt en dat u moet kiezen tussen wel of niet behandelen. Of u krijgt dementie en kunt niet langer thuis blijven wonen. Het is het belangrijk dat de mensen om u heen weten wat in zo’n situatie uw wensen zijn.
Het is niet eenvoudig om te bedenken hoe u uw laatste levensfase wilt doorbrengen. U moet voor uzelf een aantal lastige vragen beantwoorden. Wat betekent kwaliteit van leven voor u? Hoe staat u tegenover euthanasie of zware behandelingen die uw leven met een paar maanden kunnen verlengen? Waar wilt u het liefst verzorgd worden en waar wilt u overlijden? De meeste mensen bespreken deze belangrijke vragen maar zelden. Want waarom zou u hierover praten als u nog gezond bent?
Wensen vastleggen over uw laatste levensfase, moet u doen als u nog helder kunt nadenken. U kunt dan nog uw eigen keuzes maken, bijvoorbeeld over de zorg die u wilt hebben. Maar wat is het beste moment? Sommige mensen beginnen ermee als iemand uit hun omgeving ziek wordt of als ze zelf een zware operatie moeten ondergaan. Anderen als ze een bepaalde leeftijd bereiken. Toch zijn er ook veel mensen die niks regelen omdat ze dat niet nodig vinden. Nu bent u misschien nog prima in staat uw beslissingen goed te overdenken. Maar dit kan ook veranderen. Daarom is het eigenlijk nooit te vroeg om met uw naasten te praten over uw levenseinde.
Kies één of meer mensen uit die u vertrouwt. Dat kan uw partner zijn, één of meer kinderen of een goede vriend(in). U kunt één van deze mensen vragen om namens u te beslissen als u dat zelf niet meer kunt.
Zowel banken als artsen hebben graag met één vertrouwenspersoon te maken. U kunt wel bijvoorbeeld uw dochter aanwijzen om uw financiële zaken te regelen en uw zoon voor medische en persoonlijke onderwerpen.
Het is niet makkelijk om te praten over uw wensen voor het laatste deel van uw leven. Misschien kunt u hier eens een gesprek over voeren met mensen die u goed kennen. Zij kunnen u vragen stellen en op ideeën brengen en u zo helpen om op een rijtje te zetten wat belangrijk voor u is. Leeftijdgenoten worstelen misschien wel met dezelfde vragen. Door er met elkaar over te praten, helpt u elkaar. Hoe wilt u bijvoorbeeld verzorgd worden. Wat wilt u op medisch gebied? Wilt u gereanimeerd worden? Hoe staat u tegenover euthanasie? U kunt ook bespreken hoe u met uw financiën wilt omgaan, of met uw woning en inboedel of bijvoorbeeld uw huisdier. Misschien heeft u ook nog andere persoonlijke wensen die u wilt bespreken. Die kunt u ook in dit gesprek naar voren brengen.
In een levenstestament kunt u financiële of medische zaken vastleggen. Bijvoorbeeld over uw woning, spullen of huisdieren. Hierin kunt u ook wensen rondom uw begrafenis of crematie of andere persoonlijke wensen opnemen. Sommige mensen maken een gedetailleerd levenstestament, anderen geven alleen beperkte aanwijzingen. Een levenstestament is niet alleen belangrijk voor uzelf, maar ook voor de mensen om u heen. Als uw wensen op papier staan, kan er geen discussie over ontstaan.
Een levenstestament laat u opstellen bij de notaris. U wijst daarin ook een vertrouwenspersoon aan, die uw wensen moet uitvoeren of die erop toeziet dat dat gebeurt. Wilt u alleen uw geldzaken regelen, dan kunt u ook een bancaire of notariële volmacht laten opstellen.