Regiotaxi en ander vervoer op maat

U wilt eropuit, maar u heeft geen eigen vervoer. Hoe komt u dan op de plaats van bestemming? Er zijn allerlei mogelijkheden voor vervoer op maat. Zowel voor kleine ritjes als voor langere reizen.

In diverse gemeenten zijn vrijwilligers bereid om u te halen of brengen naar uw afspraak. U kunt gratis een oproep plaatsen voor vervoer. Bijvoorbeeld op Wehelpen.nl of NLvoorelkaar.

Regiotaxi

Blijft u dichtbij huis? Tot 20 kilometer is de regiotaxi de beste optie. Het is openbaar vervoer op afroep, van deur tot deur. Met de regiotaxi (een personenbus, rolstoelbus of deeltaxi) reizen meerdere mensen tegelijk. U rijdt dus meestal niet direct naar uw bestemming. Als u een Wmo-vervoerspas heeft, betaalt u een lager tarief. Deze vervoerspas kunt u aanvragen bij het Wmo-loket in uw woonplaats.

Belbus

In dunbevolkte gebieden rijdt meestal een bel- of telefoonbus. U moet uw rit reserveren; de bus stopt alleen bij haltes die zijn aangevraagd. Een rit met de belbus kost evenveel als een rit met een normale buslijn. Ook uw rolstoel kan mee. Als u een Wmo-vervoerspas heeft, betaalt u een lager tarief. Deze vervoerspas kunt u aanvragen bij het Wmo-loket in uw woonplaats. Is er een belbus in uw woonplaats? Informeer ernaar bij uw gemeente.

Ouderenbus

In enkele gemeenten rijdt de Ouderenbus. De bus is speciaal voor ouderen en mensen met een mobiliteitshandicap. U kunt een rollator meenemen. De haltes van de Ouderenbus liggen meestal dichtbij verpleeghuizen, ziekenhuizen en winkelcentra. Een begeleider kan mee, als het niet te druk is. De Ouderenbus kost evenveel als het openbaar vervoer. Als u een Wmo-vervoerspas heeft, betaalt u een lager tarief. Deze vervoerspas kunt u aanvragen bij het Wmo-loket in uw woonplaats. Is er een ouderenbus in uw woonplaats? Informeer ernaar bij uw gemeente.

ANWB AutoMaatje

Enige jaren geleden is de ANWB gestart met  ANWB AutoMaatje. Dit is een maatschappelijk initiatief waarbij iemand uit uw eigen dorp of stad u daar brengt waar u zijn moet. En ook weer ophaalt natuurlijk. De chauffeur gebruikt hiervoor zijn eigen auto en u betaalt slechts een kleine kilometervergoeding en eventuele parkeerkosten. Inmiddels biedt ANWB AutoMaatje in ruim een derde van de gemeenten vervoer op maat voor minder mobiele inwoners.

Valys

Wilt u verder weg? U kunt een beroep doen op Valys als u verder wilt reizen dan vijf zones van het openbaar vervoer. U komt in aanmerking voor een Valyspas als u recht heeft op Wmo-vervoer, een Wmo-rolstoel, een Wmo-scootmobiel, een gehandicaptenparkeerkaart of een OV-begeleiderskaart. U krijgt een persoonlijk kilometerbudget. Voor 2023 is dit 700 kilometer per jaar. Voor elke reis geldt per 1 februari 2023 een eigen bijdrage van 0,22 euro per kilometer. Let op! Als de grens van 700 kilometer is bereikt, wordt de prijs 1,53 euro per kilometer.

U mag gratis een begeleider meenemen, zonder dat hier eisen aan verbonden zijn. Ook mogen (maximaal twee) hulpmiddelen mee, zoals een rollator of scootmobiel. Uw begeleider hoeft niet te helpen bij het in- en uitstappen. Het kan uw eigen partner zijn. Daarnaast mag u twee extra medereizigers meenemen voor 0,22 euro per kilometer. Dit gaat niet ten koste van uw kilometerbudget.

U boekt een reis met Valys online of via de reserveerlijn 0900-96 30 (5 cent per minuut). Kijk voor de verschillende vormen van reizen op de website van Valys.

Trein

reizen met de trein

De NS biedt hulp en ondersteuning aan ouderen en mensen met een beperking. Veel intercity’s hebben extra brede plaatsen en een rolstoeltoegankelijk toilet. U kunt makkelijk in- en uitstappen met een rolstoel, dankzij verrijdbare bruggen. Op ruim honderd stations in Nederland is reisassistentie mogelijk, maar u moet dit wel vooraf regelen; uiterlijk één uur van te voren. Dat kan online of telefonisch: 030-235 78 22. De reisassistent brengt u naar het juiste perron en helpt in de trein. Aan het einde van de rit helpt een reisassistent u weer uit de trein en naar de uitgang van het station. Informatie over - en aanvragen van - assistentie kan op deze website.

OV-leeftijdskorting

Bent u 65 jaar of ouder? Dan krijgt u 34 procent korting op het basistarief bij bus, tram en metro. Let op: u krijgt deze korting alleen als u een persoonlijke OV-chipkaart heeft. Met een anonieme OV-chipkaart krijgt u geen korting.

OV-Begeleiderskaart

Met een OV-Begeleiderskaart reist een begeleider gratis met u mee. Deze kaart staat op uw naam. U kunt dus met verschillende begeleiders reizen. De kaart is minimaal een jaar geldig en gebruikt u in treinen, metro's, trams en bussen. Een voorwaarde is wel, dat u en uw begeleider minstens 12 jaar oud zijn en dat u de hele reis samen maakt.

Meer informatie staat op de website OV-begeleiderskaart.nl.