Samen mantelzorgen: zo voorkomt u ruzie

Mantelzorgen voor een ouder gaat vaak goed, maar kan ook spanningen veroorzaken tussen broers en zussen. Hoe voorkomt u dat het uit de hand loopt? Hoe voorkomt u ruzie?

De meeste ruzies zijn het gevolg van een ongelijke verdeling van de mantelzorgtaken. Als u dichtbij uw vader of moeder woont, doet u waarschijnlijk ook het meest. Maar dat is niet altijd prettig. U voelt zich misschien in de steek gelaten door uw broers en zussen. Uw broers en zussen op hun beurt, voelen zich schuldig omdat u zoveel doet. Boosheid, onbegrip,  schuldgevoel. Dat maakt de verstandhouding er niet beter op.

Familiepatronen

Ieder gezin heeft z'n eigen patronen, ieder gezinslid heeft een eigen rol. Als volwassene nemen we daar in principe afstand van. Maar onderzoek geeft aan dat als het gezin weer bij elkaar is, bijvoorbeeld voor een verjaardag of kerst, iedereen automatisch weer terugvalt in zijn of haar vroegere rol. En ook door de mantelzorg voor een vader of moeder kunt u dus terugvallen in oude patronen. De jongste voelt zich wéér niet gezien en gehoord, de oudste vindt dat ze er wéér alleen voor staat en de middelste gaat z'n eigen gang. En natuurlijk is het helemáál lastig als u moet samenwerken terwijl u nooit goed met elkaar overweg kon.

Niet op één lijn

Hoe meer broers en zussen er zijn, hoe beter u de taken kunt verdelen, maar hoe groter ook de kans dat er ruzie ontstaat. Wat kunt u doen als u niet met elkaar op één lijn zit? Wat als de één vindt dat verder behandelen van een zieke ouder echt zinloos is en de ander de moed nog niet wil opgeven? Dat zijn lastige situaties. Families kunnen er hechter door worden of juist uit elkaar drijven. Onderzoek geeft aan dat de onderlinge waardering van zorgende broers en zussen erg belangrijk is. Als u oog heeft voor elkaars inspanningen blijft het meestal wel goed gaan. Achteraf vinden veel kinderen dat de periode waarin ze voor hun ouders zorgden, heel waardevol was. Zeker als hun inspanningen werden gezien en gewaardeerd. Ze hebben met elkaar iets kunnen betekenen voor hun ouders en dat geeft een goed gevoel.

Tips om ruzie te voorkomen

Ruzie is misschien niet altijd te voorkomen, maar er zijn wel manieren om de kans op ruzie te verkleinen. U kunt uw broers en zussen niets verplichten en zij kunnen u niets verplichten. U kunt hen niet veranderen, u kunt alleen zelf veranderen. Tips om ruzie te voorkomen: Spreek met alle betrokken af om altijd open en eerlijk te zijn. Beloof elkaar om ieders standpunt te accepteren en te respecteren.

Durf hulp te vragen, maar besef ook dat iemand nee mag zeggen. Houd elkaar op de hoogte van ontwikkelingen bij vader of moeder. Dat kan ook online, bijvoorbeeld met de app Fello. Verdeel de mantelzorg zoveel mogelijk naar wat iedereen kan en wil. Spreek met uw broers en zussen af om ook eens een keer  iets leuks te gaan doen.  Loopt het contact met uw broers en zussen niet goed? Realiseer u dan, dat u hen niet kunt veranderen. Wel kunt u zélf anders met hen omgaan, zodat u er minder last van heeft. En denk dan eens aan een gesprek met uw huisarts, een praktijkondersteuner of een maatschappelijk werker. Dat kan enorm opluchten. Ook kunt u van hen tips krijgen hoe u het contact kunt verbeteren.

Wordt de mantelzorg u en uw broers en zussen te veel? Aarzel dan niet om extra hulp te vragen. Op de website van MantelzorgNL vindt u een overzicht van de organisaties die u daarbij kunnen helpen.