Slimme tips voor een dementievriendelijk huis

Zelfstandig blijven wonen met dementie kan voor onverwachte problemen zorgen. Sommige van die problemen zijn makkelijk op te lossen. We verzamelden tips van mantelzorgers.

Zet de binnendeuren open

Dichte deuren zijn verwarrend. Iemand met dementie heeft vaak geen idee wat er achter die deuren is. Misschien kunt u bepaalde binnendeuren weghalen, zoals een keukendeur. Lukt dit niet, zet dan de deuren open.

Plak kleurenstickers op de kraan

Wat is warm en wat is koud water? Iemand met dementie kan daar heel onzeker over zijn. Blauwe en rode stickers op de kranen in de badkamer en de keuken kunnen dit probleem oplossen.

Plak foto’s van de inhoud op de kasten

Mensen met dementie weten vaak niet waar hun spullen zijn. Dat is extra ingewikkeld als de spullen in een kast zijn opgeborgen. Plak een foto van de inhoud van de kast op de kastdeur. Zo kunt u meteen zien wat erin zit. Ditzelfde geldt ook voor dozen waarin spullen opgeborgen zijn.

Zorg voor doorzichtige voorraadbussen

Een gesloten koektrommel of voorraadbus is voor iemand met dementie een raadsel. Vervang ze door een transparante trommels of voorraadbussen met een doorzichtige deksel. U kunt er ook een plaatje op plakken met een foto van de inhoud.

Plak tape rond schakelaars

Sommige mensen met dementie vinden het moeilijk om kleuren die op elkaar lijken, uit elkaar te houden. Bijvoorbeeld witte lichtknopjes op een witte muur. Of een zwarte schakelaar op een zwart koffiezetapparaat. Ze kunnen daardoor de knop niet meer vinden. Ziet u dit ook gebeuren bij uw naaste met dementie? Plak dan tape rond de schakelaar in een heel andere kleur. De schakelaar is dan beter zichtbaar.

Koop een grote agenda

Het is voor iemand met dementie lastig om te onthouden wat hij of zij moet of wil gaan doen op een dag. Een grote agenda kan helpen. Koop een agenda zonder plaatjes en met veel ruimte om afspraken in op te schrijven en plaatjes in te plakken. Bij een doktersafspraak kan een foto van de dokter beter werken dan de naam van de dokter. Leg de agenda open op een plek waar de persoon met dementie vaak komt.

Gebruik post-its

Veranderingen zijn lastig, zeker voor iemand met dementie. Is uw stofzuiger weg voor reparatie of heeft de muesli een andere plek gekregen omdat u er niet goed meer bij kon? Plak dan een post-it op de plek waar hij stond. Die herinnert eraan hoe het ook alweer zat.

Zorg voor een herkenbare voordeur

Iemand met dementie kan soms moeilijk zijn of haar eigen huis herkennen. Het kan helpen om een herkenningsteken naast of op de voordeur te hangen, zoals een tegel met een afbeelding of een mooie krans.

Haal overbodige prikkels weg

Mensen met dementie kunnen verward of angstig worden van dingen die ze zien, zoals een beeldje, kunstwerk of foto aan de muur. Haal ze liever weg als u merkt dat uw naaste er onrustig van wordt. Ook drukke patronen in de gordijnen of het behang kunnen voor onrust zorgen.

Duidelijke looproute

Het is belangrijk dat de persoon met dementie een ruime en duidelijke looproute heeft in huis. Er mag niets in de weg staan waar iemand zich aan kan stoten of over kan struikelen.  

Verlichting voor ’s nachts

De wc kan ’s nachts moeilijk te vinden zijn. Verlicht de looproute en maak een lampje bij de deur van de wc. U kunt hierbij kiezen voor verlichting die automatisch aangaat als iemand uit bed stapt.