Snel en dringend zorg nodig? Zo regelt u het

Er is onverwachts en dringend hulp nodig. Maar waar vindt u dat?

Uw oude vader is opeens doodziek. Griep, longontsteking, of hard gevallen en een gekneusde rib daaraan overgehouden. U woont een uur verderop en heeft een drukke baan. Natuurlijk gaat u er eerst zelf heen, maar u kunt niet alle dagen heen en weer rijden om hem te helpen met eten, lichamelijke verzorging en bezoekjes aan de huisarts, apotheek of het ziekenhuis. Wat nu?

Wat zijn de mogelijkheden?

Iedereen die mantelzorger is, kent deze situatie maar al te goed. Vroeg of laat is het zover. Er ontstaan problemen en u bent niet in de buurt om die steeds maar op te lossen. Het is een moment waarop u als familie of mantelzorger met de handen in het haar zit. Goede raad is duur. Wat zijn de mogelijkheden op zo'n moment?

Particulier zorgbureau

mantelzorg

Hulp in de huishouding, thuisverpleging of hulp na een operatie. Een bureau voor particuliere zorg regelt bijna alles. Heeft u 24 uur per dag iemand in huis nodig? Of zoekt u iemand die af en toe een wandelingetje maakt met degene die zorg nodig heeft? Of iemand die mee kan naar het ziekenhuis? Die eten kookt, gezelschap houdt en de lichamelijke verzorging regelt. Het is allemaal mogelijk. De kosten voor particuliere zorg verschillen sterk. Voor een schoonmaakhulp betaalt u bij de meeste bureaus tussen de € 20,- en € 30,- per uur. De kosten voor een zorg-au-pair bedragen tussen de € 2000,- en € 7000,- per maand.

Waar vind ik een particulier bureau in de buurt?

Overal in Nederland zijn particuliere bureaus actief. Er is geen website waar u ze allemaal kunt vinden, dus u moet zelf zoeken. Hoe? Bel allereerst naar de gemeente (het zorgloket of het steunpunt mantelzorg) en vraag welke particuliere bureaus in de buurt actief zijn. Misschien kunnen zij u verder helpen. In het artikel Hoe regel ik particuliere hulp of - zorg? vindt u een opsomming van particuliere zorgbureaus.

Kleine zelfstandigen in de zorg

Er zijn ook kleine zelfstandigen die zorg aanbieden. Op de website www.nationalehulpgids.nl kunt u een hulpvraag plaatsen. Voor uzelf of voor degene voor wie u zorgt. Dat is gratis, maar u kunt ook kiezen voor het Pluspakket met allerlei extra garanties, dat kost eenmalig 29 euro. U laat uw mailadres achter. Hulpverleners die zich aangesproken voelen (en in de buurt werken), melden zich vervolgens. Dat zijn in principe zelfstandige hulpverleners zonder personeel, zogenaamde ZZP'ers. Zij vragen een uurprijs, meestal in overleg. Als niemand zich meldt, kunt u ook zelf hulpen zoeken in de buurt. Ook hiervoor geldt: misschien is het handig om vooraf al contact te leggen met eventuele hulpverleners? Als er dan dringend hulp nodig is, weet u al wie u kunt bellen.

Vrijwilligers via de gemeente

Mogelijk kan ook de gemeente (afdeling Welzijn, of het Wmo-loket van de gemeente) u goede tips geven. Iedere gemeente heeft eigen voorzieningen voor ouderen. Misschien is er een boodschappendienst of een actieve club met vrijwilligers die op korte termijn hand- en spandiensten kan leveren? Als u langdurige hulp in de huishouding of begeleiding wilt regelen via de gemeente, kost dat al snel een paar weken voordat die hulp op gang komt. Eerst beoordeelt de gemeente of degene voor wie u zorgt, daadwerkelijk recht heeft op hulp. Dit is hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning. U leest hierover meer in het artikel Hoe regel ik huishoudelijke hulp via de gemeente? of Wat regelt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)?

Handige websites

www.wehelpen.nl
Heeft u hulp nodig? Dan kunt u op deze website een hulpvraag stellen. Dit mag van alles zijn: een ritje naar het ziekenhuis, hulp bij het doen van boodschappen, een hond uitlaten of een muur verven. Het stellen van een hulpvraag is gratis, de aangeboden hulp is ook gratis. Hoe concreter u de vraag stelt, hoe groter de kans op hulp.

www.nlvoorelkaar.nl
NL voor elkaar is een online platform waar mensen elkaar kunnen vinden en helpen. U kunt er hulp vragen en hulp bieden. Eenmalig, iedere week, alles daartussen in én bij u in de buurt. Betrouwbaar, gemakkelijk, en gratis.