Studenten en ouderen onder één dak: zo lukt het wel

Het komt steeds vaker voor: studenten en ouderen wonen in hetzelfde huis. Maar dat gaat niet vanzelf. Hoe regelen verzorgingshuizen dit samenwonen van jong en oud? We geven een paar inspirerende voorbeelden.

Door de veranderingen in de zorg moeten veel voormalige verzorgingshuizen hun deuren sluiten. Of afdelingen afstoten. Dat heeft gevolgen voor de ouderen die er blijven wonen.  Bijvoorbeeld omdat veel voorzieningen verdwijnen. Voor studenten is het lastig om woonruimte te vinden. Veel verzorgingshuizen hebben een overschot aan lege kamers. En dus lijkt het een prima idee, om studenten in de lege kamers van verzorgingshuizen te laten wonen.

Vrijwilligerswerk voor ouderen

Om jong en oud bij elkaar te brengen, zijn veel partijen nodig: de eigenaar van het pand, de zorgorganisatie en de organisatie die de studentenhuisvesting regelt. Soms zijn ze het niet met elkaar eens. De onderhandelingen duren dan lang. Humanitas in Deventer vond een slimme oplossing: een gebruikersovereenkomst ‘om niet’. De zes woonstudenten betalen geen huur. In plaats daarvan werken ze 30 uur per maand voor de ouderen. Bijvoorbeeld door de broodmaaltijd rond te brengen.

Goede afspraken maken

In Utrecht is een voormalige zorgvleugel van De Saffier verbouwd tot 160 studentenwoningen. De oudere bewoners van de zelfstandige appartementen hebben daar voordeel bij. De kapper en het restaurant zijn gebleven. Ook de yogaclub, de gymles en de kerkdiensten gaan gewoon door. Jong en oud ontmoeten elkaar regelmatig. Ze drinken samen koffie of maken een wandeling. Sommige studenten doen vrijwilligerswerk in De Saffier. Het is even wennen: buren van een andere generatie. Studenten hebben een ander ritme dan ouderen. Ze gaan vaak laat naar bed en houden van uitslapen. Oudere bewoners zijn bang dat de studenten veel lawaai maken. Goede afspraken zijn belangrijk. In De Saffier spreken de bewoners af dat ze een ‘goede buur’ zullen zijn. Dat betekent: voor elkaar zorgen als dat nodig is. En geen overlast veroorzaken.

Leren van elkaar

In woonzorgcentrum Vreedenhoff in Arnhem wonen vijf studenten. Ze wonen verspreid door het huis. De studenten betalen een lage huur en doen 20 uur per maand vrijwilligerswerk in Vreedenhoff. Ze doen allemaal een andere studie. Dat is goed voor de afwisseling. Het is de bedoeling dat bewoners en studenten van elkaar leren. De selectie is streng. De studenten hebben een sollicitatiegesprek met een commissie. Daarin zitten bewoners, medewerkers, managers en leden van de cliëntenraad. Als de studenten klaar zijn met hun studie, moeten ze verhuizen. Afscheid nemen hoort erbij, in de Vreedenhoff.