Succesvol daten: zo pakt u het aan

Gaat u op zoek naar een nieuwe partner via internet? Of met behulp van een relatiebureau of een advertentie in de krant? Deze algemene regels en adviezen dragen bij aan een geslaagde zoektocht.

Het belangrijkste advies als u via internet een partner zoekt, luidt: wacht niet te lang met het maken van een afspraak. Door de anonimiteit van het mailen en chatten raakt u nogal snel vertrouwd met elkaar, en dan is de teleurstelling des te groter als de kandidaat in werkelijkheid tegenvalt.

Voorzichtigheid is belangrijk

daten, date, liefde

Als de afspraak via een datingsite is gemaakt, weet u niet wie u straks voor u hebt. Spreek daarom af in een openbare gelegenheid. Maak voor de eerste keer geen langdurige afspraak. Maximaal een uur, een kopje koffie volstaat. Geef nooit uw telefoonnummer of adres. En als u belt voor een afspraak, blokkeer dan voorzichtigheidshalve de nummerweergave.

Als de afspraak met een kandidaat-partner via een consulent van een relatiebemiddelingsbureau tot stand is gekomen, loopt u op dit vlak minder gevaar. Het bureau heeft de andere partij immers ontmoet en alle gegevens gecontroleerd. In die sector gebeurt het vaak dat kandidaten wel bij elkaar thuis afspreken.

Bereid u goed voor

Veel sites en bureaus adviseren een gedegen voorbereiding. Probeer vooraf gespreksonderwerpen te bedenken, maar zorg dat het geen beladen onderwerpen zijn. Praat over uzelf, maar niet te veel over de kinderen, kleinkinderen of overleden partners. Houd het neutraal en maak er vooral geen verhoor van. Verwacht geen wonderen, geen droomprins of -prinses die al uw wensen vervult. Zie het als een gezellige middag of avond waar u mogelijk plezierige herinneringen aan overhoudt.

Je letterlijk bloot geven

Ga niet te snel een seksuele relatie aan, adviseert psychotherapeute Annette Heffels. “Het is beter om eerst op vriendschap te mikken. Dat geeft je de tijd om iemand te leren kennen. En je loopt ook minder het risico dat de ander zich meteen te zeer geclaimd voelt. Vaak hebben oudere paren het idee dat ze niet te veel tijd moeten verliezen aan plichtplegingen en versieren.” Maar Heffels vindt het beter om het rustig aan te doen. “De periode van versieren en verkennen is ook de fase waarin je je veilig gaat voelen en vertrouwen opbouwt.”

Als er toch seks om de hoek komt kijken, maken met name vrouwen zich zorgen over het moment waarop ze zich letterlijk ‘bloot moeten geven’. Zij hebben last van het gangbare schoonheidsideaal van jong, strak en slank. Heffels: “Het is goed als mannen zich dit realiseren en liefdevol, dus complimenteus, met deze onzekerheid omgaan."

Kat in de zak

Wat als blijkt dat degene met wie u van wal bent gestoken bij nader inzien toch niet degene is met wie u verder wilt? Annette Heffels wijst erop dat je op elk moment in de relatie het recht hebt om te stoppen. “Met iemand verdergaan uit beleefdheid of medelijden is wreed. Afwijzen doe je vriendelijk, maar vooral duidelijk."